HANGADÓ
2007. JANUÁR

Munkatársunk sikere az Alexandra novellapályázaton

Az Alexandra Kiadó a Nyugati téri Alexandra Könyvesház megnyitásának egyéves évfordulója alkalmából 2006 nyarán novellapályázatot hirdetett. Pályázni minden olyan magyar nyelven írott művel lehetett tematikai megkötés nélkül, amely nyomtatásban még nem jelent meg, más pályázaton díjat nem nyert, és amelynek közlési jogával a szerző rendelkezett. A jeligés pályázatok elbírálása megtörtént. A zsűriben a mai magyar irodalmi élet kiemelkedő egyéniségei szerepeltek: Konrád György, Radnóti Sándor, Spiró György, Vámos Miklós és Závada Pál.
     A díjak átadására ünnepélyes keretek között 2006. december 20-án, szerdán 19 órakor került sor az Alexandra Pódiumon. Örömmel fedeztük fel a híradásokban, hogy Cegléd József: Pánczél Sándor balladája című novellája harmadik díjat kapott. A díjazott novellákból Jordán Tamás olvasott fel részleteket.
     Pályadíjak: I. díj:  300 000 Ft, II. díj:  200 000 Ft, III. díj:  100 000 Ft
Az alábbi híradást a kultura.hu weboldalon találtuk
     Több mint ezer résztvevő egy amatőr novellapályázaton
Csaknem ezeregyszáz írás érkezett az ország minden részéből az Alexandra Kiadó szabad témájú novellapályázatára, amelynek eredményét szerdán hirdették ki Budapesten
     (MTI) - Konrád György író, a zsűri tagja az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: a magas részvételi arány arra utal, hogy óriási az íráskészség és az íráshajlam a magyar emberekben. 
     Hozzátette: több a "lappangó író", mint amennyiről tudunk, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mind íróművészek lennének, de igazi tehetségek vannak közöttük. A pályázat jó alkalmat teremtett arra, hogy az emberek megírják azokat az emlékeket, élményeket, történeteket, amelyek kikívánkoztak belőlük - mutatott rá. Ismertetése szerint az amatőr novellaírók közül a fiatalok általában idősebbek által elmesélt történeteket beszélnek el, míg a nők, akik kisebb arányban nyújtottak be pályázatot, főleg a "merész női irodalmat próbálták megpendíteni". 
     "Boldog emberek ritkán írnak" - jegyezte meg a novellák hangulatára utalva, hozzátéve, hogy az emberek általában fájdalmas történeteiket mesélik el. "A boldogság a giccs birodalma" - fogalmazott az író. 
     Az áprilisban meghirdetett pályázatra jeligével adták le novelláikat a résztvevők. Konrád György elmondta: a pályázók között nem volt ismertebb nevű szerző. 
     Az elbírálásról szólva megjegyezte: az írásokat kétszázanként osztotta fel a zsűri. Az elbírálásnak nem voltak főbb szempontjai, az írói tehetséget keresték a pályaművekben, amelyek közül a jobbakat a grémium minden tagja elolvasta - közölte Konrád György. 
     Matyi Dezső, az Alexandra Kiadó ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a pályázaton olyan novellák vehettek részt, amelyek magyar nyelven íródtak, eddig nem jelentek meg, és más pályázaton nem kaptak díjat. Hozzátette, hogy csak az eredményhirdetés után olvassa el a nyertes pályaműveket, és később dönt arról, milyen formában jelenteti meg ezeket. Ismertetése szerint elképzelhető, hogy a nyertes írásokat egy kötetben adják ki, de amennyiben az adott szerzőnek több, kiadásra érdemes műve van, önálló kötet megjelentetése is lehetséges. 
     Az ügyvezető közölte: több műfajban is tervezik pályázat kiírását, a regények esetében viszont egyelőre nem látják biztosítottnak a megfelelő elbírálást, a művek terjedelme miatt. 

     Gratulálunk Cegléd Józsefnek ehhez az országos rangú elismeréshez, mellyel az is beigazolódott, hogy korábbi hasonló sikereit – mint a Nógrád megyei Madách pályázaton elért díját, valamint a Spangár-díjat – egy biztos kezű tollforgató embernek ítélték a bírálók.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-