Platinalemezek egy rétsági kiadónak

-
Talán sok rétsági nem is tudja, hogy városunkban működik egy jelentős kiadó, amelynek Cd lemezeit és könyveit országos hálózat terjeszti. Mai riportunk apropója, hogy az Ünnepi Könyvhétre megjelent kiadványukból máris 2 platinalemezt és két aranylemezt könyvelhetnek el maguknak, a tényleges eladási adatok alapján. A "temékről" és a siker titkáról Eitzenberger Balázst, a Rebeka és Panni Könyvkiadó tulajdonosát kérdeztem.
     - Mi tehát az ujdonság a kiadó háza táján?
     - A május 31-én kezdődő Ünnepi Könyvhétre hozztuk ki az első négy lemezünket, ami könyv formátumban van.
    - Ez akkor könyv, vagy lemez?
     - Mind a kettő! Van itt egy minta, jól látható. Mi hangoskönyveket adunk ki. Ez CD lemez, ami pedig a korongon szerepel azok a mesék elolvashatók a könyvben. Ez egy sorozat, és az a címe, hogy "Hallgasd és olvasd". Ha gyermeknek megtetszik a mese, meghallgathatja, vagy a mama felolvashatja a kötetből. A hangoskönyvnek az a legfőbb célja, hogy a gyerekekkel megszerettessék a meséket, és ha megtetszik, akkor igenis vegye elő, és olvassa el saját maga.
    - Ez a megoldás új műfajnak tűnik. Mióta van ilyen kiadvány a hazai piacon?
     - Magyarországon alig öt éve alakult ki a hangoskönyvpiac. Az összforgalomhoz mért százaléka folyamtosan növekszik. Nyugat-Európában eléri a könyvkiadás 10 százalékát, Magyarországon még csak pár százalék. A Hangoskönyvkiadó Egyesületnek is az a célja, hogy a közeljövőben elérje az 5-6 százalékos részesedést. Gyakorlatilag hangzó anyagként meg akarja szerettetni azt az irodalmi művet amelyet tartalmaz. Nem helyettesíti a könyvet, de segíthet az olvasás megszerettetésében.
    - Az könyvhétre jelent meg, bár már korábban is adtatok ki elég nagy számban hangzó anyagokat.
     - Ez a megoldás - mese CD könyvvel egységes formátumban, egységes design-nal - ez igy új. Az eddigi kiadványaink csak lemezek voltak. De ezzel az újítással értük el, hogy rövid idő alatt mind a négy kiadványunk aranylemez lett, illetve 2 lemez már platina is.
    - Most hány produkció jelenik meg?
     - Most négyféle - egységes arculathoz tartozó gyüjtemény jelenik meg. Darabonként több mint  félórányi mesegyűjteménnyel. Mindegyik kifejezetetten népmesék, illetve mondókák.
     - Az aranylemezt bizonyos példányszám után szokták adni. Ez gyakorlatilag hány lemezt jelent?
     - Prózánál háromezer eladott lemezt jelent, a platina ennek háromszorosa. De két kiadvány eladási mutatói alapján már elérte platinalemezt is.
     - A népmese eddig a szájról-szájra terjedt, de gondolom ezeken a lemezeken értő tolmácsolásban hangzanak el.
     - Így van! Vannak kifejezetten olyan mesemondó szinészek, akik csak meséket mondanak, és vannak ismert szinészek - főként szinkronszínések, akiknek a hangját biztosan meg fogják ismerni - akik előadják a meséket. Illetve nem csak meséket, hanem verses mondókának. Több más művész mellett említeném, művészeti vezetőnket, Szabó Simont, aki maga is sok-sok mesét adott elő a mikrofon előtt. Több filmből is ismert és éppen most jelent meg a Megyünk című filmje, amely ugyancsak egy újfajta szellemi termék. (Letölthető a www.afterjka.com oldalról.) 
     A CD-ket úgy csináltuk meg, hogy hallgathatók legyenek a lemezek. Ha van egy hosszabb mese, hogy oldjuk a sablonosságot, ott egy-egy mondóka hangzik el. Rengeteget dolgoztunk azon, hogy a gyerekek ne tudják megunni. Sokat teszteltük az összeállításokat. Elvittük ovodákba, odaadtuk családoknak, és véleményük alapján módosítottuk a felkerülőket. Amelyik nem nyerte meg a teszésüket, azt kihagytuk, és másokat tettünk be.
   - Tehát aki megveszi, biztos lehet abban, hogy a gyermeknek teszeni fog ...
    - Így van! Amint látható, pillanatok alatt sikertermék lett. 
    - És a módszeren túl mi ebben a kuriózum?
    - Gyakorlatilag a mostani gyerekkönyv-kultúra mindenről szól, csak nem a népmesékről. Mi elővettük ezt a hatalmas irodalmat, és ezekből válogattuk a legjobbakat. Azokat, amelyeket a gyermekek a legnagyobb élvezettel hallgattak. Az esetleg megjelenő könyvek nem kategorizálják a népmeséket, pedig abban rengeteg kategória van. Mi megpróbáljuk úgy összeállítani ezeket a szövegeket, hogy kategorizálva. A magyar népmese olyan kincs, ami a világon egyedülálló, és egyáltalán nem mondhatjuk, hogy eddig megfelelően lett volna bemutatva, kiaknázva. Annyi szépség van benne, hogy bűn lenne nem hozzáférhetővé tenni a legszélesebb rétegek számára.
   - Milyen korosztályt céloztok meg a kiadvánnyal?
    - Elég széles. 4-12 évesig mindenkinek ajánljuk, de már az első visszajelzésekből tudjuk, hogy felnőttek is nagyon szivesen hallgatják. Itt a könyvben a nyomtatott szövegek pontosan megegyeznek a hangzó anyaggal, igy tulajdonosa eldöntheti, hogy egyszer maga olvassa el, másszor az előadóművészek tolmácsolásában hallgattja, vagy hallgattatja meg gyermekével. Mivel a régi közösségi mesélési alkalmak már eltűntek kultúránból - fonó, tollfosztás, más népi összejövetelek - azt szeretnénk, ha újra lehetne együtt mesét hallgatni. Még ha családi körben, óvodában, iskolában, akkor is maradjanak meg a gyermekek emlékében ezek a történetek.
    - Lesz standotok is a budapesti Ünnepi Könyvhéten?
    - Igen jelen leszünk, bár nem önálló pavilonnal. A Hangoskönyv Egyesülettel közösen mutatjuk be kiadványainkat.
    - És ezek a könyvek kaphatók is? Általában könyvesboltokban beszerezhetők?
    - Jelenleg a Spar, Interspar, illetve a Kaisers supermarket hálózat boltjaiban lehet megvásárolni. Ez egy országos hálózat számtalan üzlettel. Gyakorlatilag az ország 210 pontján Soprontól-Záhonyig mindenütt megvásárolható. Vácon, Balassagyarmaton is van boltjuk. A következő lépésben nyár közepétől lehet a könyvesboltokban is megvásárolni.
   - A CD kiadványok általában pár ezer forintért vehetők meg...
    - Mi könyvvel együtt az említett bolthálózatban lényegesen alatta árusítjuk még az egyezer forintnak is. Az a célunk, hogy megkedveljék a hallgatók, olvasók, és a folyamtosan megjelenő újabb kötetekből, korongokból saját gyűjteményt tudjanak összeállítani. Ezért tartjuk alacsonyan az árat, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen. Minőségre törekedtünk, látható, hogy a könyv kialakítása is minőségi anyagokból, kemény papírból készült, és azt szeretnénk ha mindenki hozzá tudna jutni, illetve kedve lenne rendszeresen megvásárolni.
   - Mik a következő időszak tervei.
    - Most készítettük elő Benedek Elek gyűjtéséből válogatott összeállítást. Ez egy hatlamezes gyűjtemény. Júniusban jelenik meg. Júliusban egy távol keleti kultúrákból készített anyag kerül a polcokra, indiai, arab és kínai népmesék feldolgozása. Augusztusban a környező népek népmesekultúrájának feldolgozása - szlovák, erdélyi, székely illetve ukrán népmesék gyüjteménye.
   - Tehát folyamatos újdonságokkal jelen kívántok lenni a piacon ...
    - Így van! Az anyagok jól előkészítettek, a terveket tudjuk tartani és még számtalan újabb elképezelés is kidolgozás alatt áll.
    - Köszönöm a tájékoztatást! Gratulálok eddigi munkátokhoz, és a konkrét vásárlószámban mérhető "platinákhoz"!
GiK
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-