Gombócban is jók vagyunk - Szilvaszombat Kétbodonyban
-
Kétbodonyban hatalmas fesztivállá nőtte ki magát a falu egykor saját és vendégei szórakoztatására kitalált rendezvénye. A megyei lapok és más források többezres látogatószámról beszél. Kiváló gombócok, jó műsor, egész napos sürgés forgás. Igaz az esemény augusztus 22-én volt, de mivel több fotoriporter és tudósító anyagát kellett összevárni, csak most jelenhet meg a jeles napról készült riport. Azon túl persze, hogy a kistérség egy kiemelkedő eseménye, van rétsági vonatkozása is. A Rétságot képviselő csapat ott volt, főzött, és ... A többiről olvassák el Bóna Gyula tudósítását.
  GiK 

A közelmúltban a Rétsági Kereplő Néptánc Egyesület – amely a Rétsági Kereplő és az Aprócska Gyermek Néptáncegyüttesek támogatására jött létre – tagjai elhatározták, hogy a tavalyihoz hasonlóan, de már lényegesen felkészültebben idén is részt vesznek a kétbodonyi Szilvaszombat nevű rendezvényen, melyre újfent meghívást kaptak.
     Már napokkal a rendezvény előtt megkezdődtek az előkészületek, komoly szervezőmunka kellett ahhoz, hogy a tavalyinál lényegesen több gombócot sikerüljön főzni. A segítőkész szülők, nagyszülők, illetve jó szándékú támogatók között elkészült a szereposztás: mindenki azzal segített, amivel tudott.  Sokan előző éjjel, vagy a rendezvény hajnalán gyúrták a tésztát az ugyancsak támogatásként kapott krumpliból, valamint a Kereplő Egyesület megtakarított pénzecskéjéből származó alapanyagokból. A szervezésben is élen járó Sztruhár Krisztina igen finom szilvadzsemet készített.
     A több gépkocsival útra kelő kétbodonyi különítmény szombaton korán reggel összegyűjtötte a meggyúrt tésztákat, majd hét órakor már a rendezvény színhelyén lobogott a tűz az üstök alatt.
     A „csapattagok” ezután reggel héttől este hétig megállás nélkül gyúrták, főzték, csinosították a gombócokat, majd kétezer gombóc került ki a kezük alól, sok szülő még a gyermekek pazar fellépését sem tudta emiatt megnézni. 
     A rengeteg munka nem volt hiábavaló: sokan, köztük a rendezvényre szép számmal kilátogató rétságiak, valamint a serényen munkálkodó brigádtagok ismerősei is vásároltak a gombócból és a nudliból, de mások is megkóstolták a finomságokat, így a nap végére szép bevétel gyűlt össze, melyből természetesen a táncos gyermekek jutnak viselethez. 
    Az már csak a hab a tortán – ha egy gombócfesztivál esetén lehet ilyet mondani –, hogy a szigorú zsűri a Rétsági Kereplő Néptánc Egyesület szilvalekvárját ítélte a legfinomabbnak, a gombócversenyben pedig a második helyezést érte el a rétsági szilvás gombóc!
     Végül álljon itt azok névsora, akik fáradságot nem kímélve dolgoztak, vagy más módon támogatták a Rétsági Kereplő Néptánc Egyesület sikerét:
     Balázs Dezső, Bander Hilda, Bander Kálmánné, Bognár Lajosné, Bóna Gyula, Furákné Pápai Andrea, Ivanics Istvánné, Ivanicsné Hugyecz Mária, Kardos Ildikó, Kardos Annamária, Kucsera Ferencné, Lestyán Judit, Lestyán Mihályné, Lövei Tamás, Mizeráné Bander Edina, Rákóczi Zsolt, Rákócziné Görbe Gabriella, Repa György, Repáné Paulovics Henrietta, Sasinszkiné Szabó Vera, Simákné Lestyán Marianna, Sirkó Jánosné, Styaszni Ivánné, Sztruhár Krisztina, Sztruhár Viktória, Tóth Jánosné, Várszegi Andrea, Várszegi István, Várszegi Istvánné.
Bóna Gyula 


Megköszönve a részletes beszámolót, gratulálunk a rétsági sikerekhez, az összetartáshoz, és a jólsikerült naphoz. Az itt következő képekért pedig alkotóiknak mondunk köszönetet!
Foto: Évinger Bogi, Kozák Kati, Sztruhár Kriszti, Várszegi István   

 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-