Tovább robog az úthenger
2014.06.01.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hezAdd az iWiW-hez
-
Folyamatosaan haladnak az I-es ütem kivitelezési munkáival a Váci Útépítő Kft munkatársai, akik ezt a megbízást közbeszerzési eljárás alapján nyerték el. Egyre több helyen fejeződtek be a munkálatok, és újabb területekre vonulnak fel, hogy azokat is pár nap, vagy egy hét alatt készen adják át a városban élőknek. Igen robog az úthenger, helyszínről helyszínre, hiszen a felújítások jelentős része igényel efféle gépet.

Amiről már írtunk, de időközben befejeződött
     Mostani összefoglalóban csak azt említjük meg és csak azt mutatjuk be képeken, amely munkák befejezéséről még nem írtunk. Egyre nagyobb a sor, de ezek a képek és tájékoztatók az alul lévő linkeken megnyithatók.
     Elsőként talán a parkosításról érdemes szólni. Befejezéséhez ért az a munka, ami a tervszerű füvesítés és virágágyás készítés feladata volt. Városszerte látható ennek eredménye. Lesz persze még kertészeti tevékenység azokon a részeken, ahol az egyéb út-, járda-, parkolóépítéshez kapcsolódva - azok befejeztét követően - kerülhet sor gyeplétesítésre virágágyások, cserjék elhelyezésére. Ilyen pl. a Flamingó Cukrászda előtti terület, amit az útépítők már átadtak, most következik a virágosítás. Persze azt látjuk, hogy ezek a növények még palánták, és igazi pompájukat majd akkor érik el, amikor kicsit megnőnek, több színes szirmot hajtanak. Különösen igaz ez a templomkertbe telepített virágágyásra, amely valódi színeibe borul, ha az elültetett palánták virágozni kezdenek. No akkor is lefotózzuk, bár többen már most tudni vélik, mi fog kirajzolódni ebből a növényszőnyegből.
     Elkészültek a Petőfi utca elején tervezett dolgok. A vízelvezető árok, ami az utóbbi napokban alaposan vizsgázott is, továbbá a Mentőállomáshoz az udvar felőli feljáró lépcső. De azért ami sokkal több embernek fontos, hogy a korábbi kicsi, kavicsos parkoló megújult. Megfelelő alapot és aszfaltburkolatot kapott, Már a csíkok is felkerültek, ebből tálni, hogy 11 személygépkocsinak van benne hely a korábbi 5-6 helyett. Sőt a terebélyesebb járgányok a belső helyeken parkolva biztosan nem lógnak az útra. Ezzel és az iskola felé vezető út melletti új parkolókkal több mint 20 gépkocsinak létesült korszerű parkolóhely.
     Tulajdonképpen befejeződtek a József Attila utca munkálatai. Immáron a Gyógyszertár oldala felőli részen is elkészült a járda, új szegélykövekkel, végig teljesen új aszfaltcsíkkal. A Városháza melletti útfelületen is több javítás történt. Tulajdonképpen már csak egy aknafedél környékének szakszerű befejezése van hátra, amely valószínűleg már ugyancsak elkészül, mire ezt a cikket többen olvassák, biztosítva a zavartalan autózást. Ezen a részen minden bizonnyal újrafestésre kerülnek a parkolóhelyek, ezzel együtt a 2-es útra a kihajtási besoroló sávok. Ez ugyan nem volt szigorúan vett része a tervnek, de talán sikerül elvégezni amikor más útfestési feladatokra itt lesz a gép.
      A következő már befejezett szakaz a Rákóczi úti házak mögött, az iskolatéri parkból induló és a Nyárfa utcáig tartó járda. Ennek a munkarésznek a folytatása a Nyárfa utcai parkoló, és további járdaépítés, amiről még nem a befejezett műveletek között szúlunk, hiszen legutóbb csak a helykijelölésről számoltunk be.
      A képek a fent felsorolt helyszíneket villantják fel.
      A cikk folytatódik a képek után! Érdemes továbblapozni!

.

.
Gyalogút a városközpontból a Rózsavölgy és Takarék utakhoz. 
     Tulajdonképpen az előző részben említett gyalogút folytatása történik a Nyárfa utcától a Takarék utcáig. Itt egyrészt egy újabb parkoló létesül kb 5 személygépkocsi számára. Továbbá egy teljesen új járda épül az előző folytatásaként a Nyárfa utcától Takarék út felé. Tulajdonképpen e két említett létesítmény befejezéshez közeledik, már kiépítésre kerültek az alapok, mindössze egy aszfaltburkolatot tesznek rá a szakemberek, és ezt a részt is használatba vehetik az arrajárók. Ami ebből a feladatból még hátra van, az a teljesen új lépcső kiépítése. A képekből is látható, hogy az időjárás igencsak befolyásolta a munkákat, így a lépcső alapozása és befejezése a jövő hétre marad. Azzal elkészül ez a szakasz is, amivel egy igazán impozáns gyalogúttal sikerült gazdagítani a városunkat. Ezen a részen ugyanis tulajdonképpen megoldatlan volt a biztonságos gyalogos közlekedés. A 2-es út páros oldalán ugyan el lehetett indulni a városközpontból, de megfelelő átkelő híjján a Rózsavölgyi, a Takarék utcába tartóknak igencsak meggyűlt a bajuk. (Meg állhattak az átkelésnél perceket.) A többeikről a Szőlő utca irányába nem is beszélve. 
     Az új gyalogút nemcsak lerövidíti ezt az utat, hanem biztonságossá és folyamatossá teszi a közlekedést úgy, hogy a városközpontból indulva már nem kell a főúton átkelni. Nem utolsó sorban egy igen kellemes tisztább levegőjű parkos övezeten vezet át az út. (Az sem mellékes, hogy a Rákóczi úti, és a Nyárfa úti lakások is jobban megközelíthetőek.
     Készítettünk egy térképet is a Google légifelvétele alapján. Ebből az látszik, hogy a jelenlegi buszmegállóból indulva a példában jelzett Rózsavölgy út 1 szám alá 500 métert kell megtenni, ami tempós gyaloglással kb 7 percet tesz ki. Ugyanezt a címet célbavéve, a kellemesebb, főút átkelést mellőző új járdán 50-60 méterrel és kb 1 perccel kevesebb is elég. De aki a másik irányokba haladba, 100-120 métert és kb 2 percet tud megspórolni, ami a reggeli buszok elérésénél óriási időelőny lehet.
     A képek a munka befejezéshez közeli állapotát mutatják, és végül a térképet.
     A cikk folytatódik a képek után! Érdemes továbblapozni! .
.
Nagyparkoló burkolatjavítása
     Noha a Nagyparkoló viszonylag használható állapotban volt de akadt néhány kifejezetten veszélyes kátyú. Egyik ilyen mindjárt a bejáratnál, amit a városüzemeltetés ugyan rendre feltöltött, de az csak ideiglenes megoldásnak volt jó. Aztán a szakértő szemek megvizsgálták a felületet, és bizony több olyan helyet is találtak, amelyeket be kell foltozni, különben rövid időn belül ezek is kitörnek, mélyülnek. Régi bölcsesség, hogy az időben végzett (út)karbantartás megelőzi a későbbi nagyobb gondot. 
      Így került sor a Nagyparkolóban az "úttörő" munkára, amely jelent némi akadályt a ki- és behajtásnál, de remélhetőleg pár napon belüli fefejezés után kevesebb gondja lesz az autósoknak és a területet gondozóknak. Ugyancsak a Nagyaprkoló előtti járdaszakaszon lévő hibák is javításra, majd újraszfaltozásra kerülnek.
     Alábbi képek ezt a munkaterületet dokumentálják.
     A cikk folytatódik a képek után! Érdemes továbblapozni! .
.
Akácfa utcai útfelújítások
      A képviselő-testület - Hangadó Extra I-ben is megjelent - 48 pontjában az Akácha utca és környéke is szerepelt. Itt tulajdonképpen a Hunyadi utcától a Radnóti sarkánál lévő hibahelyek kijavítása mallett az Akácfa utcai "csomópont" a felújítás célterülete. Még a gyalogos hídhoz vezető részen is elhárítják a hibát az útjavítók, meg a Korányos sarka felől ide tartó Akácfa utcai burkolat több hibája is újraaszfaltozásra kerül. 
      Az alábbi képek az munka indulás alőtti állapottól mutatják a helyszínt.
      A cikk folytatódik a képek után! Érdemes továbblapozni! .
.
Új út a Tűzoltó Örs előtt
      Az előző évben került felavatásra a Laktanya utca 9 számot viselő épületben az új Katasztrófavédelmi Örs, lánykori nevén a 24 órás ügyelelet adó vonulós tűzoltóság. Az épület felújításával és egy részének átadásával az önkéntesek is megfelelőbb körülmények közé kerültek.
      A létesítmény megközelítése a Laktanya (utca) főútjáig teljesen jó, azonban a befordulás után már igencsak gidres, gödrös, kellő alap nélküli út volt eddig. Tekintve hogy itt nehéz gépjárművek közlekednek, és fontos a mielőbbi biztos indulás, ez a szakaszon - nem is felújítás, hanem - megfelelő alappal teljesen új út építése történik. Mindez a téli időjárási viszonyokban a hóeltakarítást is megkönnyíti.
      Itt jelenleg az útalap előkészítése, kiásása és feltöltése folyik, hogy kellő megmunkálás, hengerelés után széles aszfaltszőnyeget kapjon, ami évtizedig is "állja a sarat". 
      Itt még a munka eleje látható, és majd a következő cikkben beszámolunk a továbbiakról, illetve az út elkészültéről. 
      A cikk folytatódik a képek után! Érdemes továbblapozni!
.
.
Ami még van és ami következik
      Egyrészről megjegyezzük, hogy az útjavítások, városmegújítás mellett a Városüzemeltetési Csoport dolgozói is végzik mindennapi munkájukat. A sok eső, a gyorsan növő fő és gaz, bizony ad bőven feladatot. Alábbi képeken a fák nyesését kaptuk éppen lencsevégre, de más munkák is jelentkeznek, a korábbinál nagyobb intenzitást igénylő hozzáállással.
      Noha fogyatkozik a 48 tételből álló sorozat, a munkák folytatódnak. (És még a II. ütem feladatairól most nem is bezséltünk, hiszen azok közbeszerzési eljárása folyamtban van. Mint korábban megírtuk, több más (12 célterület) mellett a napközis étterem, a művelődési központ és a középiskola előtti járda/park újul meg, és további út és vízelvezetési munkálatok lesznek, tehát a II. ütemben.)
      Tulajdonképpen most már a nagyobb útfelújítások következnek. A Jászteleki út, a Nógrádi utca, a Tölgyfa utca és kapcsolódó utak kerülnek jelentős javításra, és ahol nem volt eddig ott útépítésre. Mint korábban is jeleztük, nem fogy el a pénz, nem hagy alább a lendület, hiszen ezen munkarészekre érvényesen megkötött vállalkozói szerződések már meg lettek kötve. Az viszont igaz, hogy ez egy nagyobb lélegzetű, intenzívebb munka lesz, hiszen itt speciális gépekkel, jelentős mennyiségű aszfalt bedolgozással történik a művelet. Ezeket jól össze kell hangolni, hogy gördülékenyen megvalósíthatóak legyenek.
      Mi sem természetesebb, mint hogy a továbbaikról is folyamatosan beszámolunk képes ripotban.
.
Kiváncsiak vagyunk véleményére! Ide írhatja be hozzászólását >>> 
Az előző áttekintő cikkünk az akkor befejeződött és újonnan induló munkákról >>> 
Kb három hete készített képes összefoglalónk az akkori kivitelezésről >>> 
Első cikkünk a munkák kezdetéről >>> 
A Hanagadó Extra az "első ütem" karbantartási teendőinek taglalásával >>> 
Megkérdeztük az illetékest című írásunk a II. ütemben felvállalt feladatokról >>> 
Hangadó Extra II, a második ütem terveivel >>> 
Elkezdődött a buszpályaudvar felöltöztetése című másfél hónappal ezelőtti cikkünk >>> 
A városközpont avatásáról készült riportunk, a kapcsolódó cikkek linkjeivel >>> 
Előző évi városkarbantartási munkákról szóló cikkünk, a korábbi riportok linkjeivel >>> 
A Rétsági Televízió oldalai portálunkon több témába vágó filmriporttal >>> 
.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-