Pallavicini emléknap

2018.12.12.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Városunknak az 1956-os forradalomban különös sors jutott. Pálinkás-Pallavocini Antal őrnagyot, azért mert egy parancsot teljesítve Budapestre szállította Mindszenty József hercegprímást, elitélték és 1957. december 10-én kivégezték.
     Rétság ápolja mártírja emlékét. Több esemény is szerveződik a tiszteletadásra, a történelem felelevenítésére. Arra, hogy nem fejetünk. Nem felejtünk egy igazságtalan ítéletet, egy bosszúból született verdiktet, egy törvényesnek magyarázott gyilkosságot. Az október 23-i ünnepségeken kívül volt tiszteletadás Felsőpetényben és Rétságon a bíboros és az 1989-ben rehabilitált és posztumosz ezredessé előléptetett katona emléke előtt.
     A 31. Hunyadi János Baráti Kör szervezett december 9-re megemlékezést a 2016-ban felavatott emlékműhöz. A Himnusz hangjai után Szájbely Zsolt adott elő szavalatot, majd Jávorka János képviselő - a baráti kör elnöke - köszöntötte a megjelenteket. Szűcs Béla Albert mondott beszédet. Közvetlen tapasztalataira építve, hiszen itt katonáskodott az 1950-es években, személyesen ismerte Pallavicinit. Később könyvet - könyveket - is írt történelmi visszaemlékezéséeiről. (A beszéd itt meghallgatható.) Ezután koszorúzásokra került sor, majd a Szózat és az Il Silenció hangjaival ért véget a méltóságteljes főhajtás.
     Az időjárás nem volt éppen ideális, borús csepegős délutánon olykor megindult a eső. Így aztán jól jöt egy kis melegedéssel egybekapcsolt szerény fogadás a művelődési központ egyik termében. Itt Jávorka János megköszönte a résztvevőknek és a közreműködőknek, hogy elfogadták a meghívást. Külön köszöntötte Szűcs Béla Albertet, abból az alkalomból, hogy a születésnapját éppen most ünnepelte.
     Még egy információt megosztunk az érdeklődőkkel, a helyi történelmet megismerni szándékozókkal. Szűcs Béla Albert újabb könyvének bemutatájára 2019 január 28-án a kerül sor, a könyvtárban. A mű címe:  Rétság nem felejt.
     Pár képpel dokumentáljuk a megemlékezés pillanatait.

  GiK - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-