Bálok bálja 43. alkalommal

2019.02.17.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Rétságon is egyre több rendezvény kapcsolódik a farsangi szokásokhoz, ad lehetőséget a húsvét előtti csendes időszakot megelőző mulatozásra. Ezek közül - minden kétséget kizáróan - a helyi vöröskeresztesek által szervezett estély a legkiemelkedőbb. Már több éve joggal használják a látogatók a "bálok bálja" kifejezést. Ezennel 43. alkalommal kerül megrendezésre.
     A művelődési központ aulája a terített asztalok mellett ugyancsak benépesedett. Valamikor ez az esemény a középkorúak és idősebbek alkalma volt - a fiatalok inkább diszkóba jártak - de örvendetes, hogy egyre több 20-30 éves vesz részt ezen az mlatságon. Sőt ebben az évben többen érkeztek a szomszédos településekről is. Érthető, hiszen igazán kiváló program szórakoztatja a közönséget.
     Elsőként Szlezák Istvánné - Eszter - (csakis a szervezők között rangidősnek mondható aktív közreműködő) üdvözölte a megjelenteket, és bejelentette, hogy a nyitótáncot ezennel a Kereplő Néptánc Egyesület ifjúsági csoportjának táncosai prezentálják. A lendületes pergő-forgó bemutató után felkérték a jelenlévőket a bekapcsolódásra, ezzel az esemény báli része is beindult. (Beindult jelképesen, mert még történtek fontos események.)
     A szervezők nevében Keresztes Zanett üdvözölte a megjelentekez, majd a köszöntők végén ismertette, hogy kik támogatták a rendezést. Hegedás Ferenc polgármester beszéde után Szilágyi Leonóra, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének igazgatója szólt a megjelentekhez. (A beszédek meghallgathatók az alul lévő linken.)
     Az est sztárvendége Eliza Bliss hededűművész, aki nem csak különleges hangszerével, virtuóz játékával hívta fel magára a figyelmet. Elektromos mélyhegedűn adott elő népszerű dallamokat, amelyeket egyre harsányabb taps fogadott. A szíveslátás érthető, hiszen már szerepelt nálunk - ugyancsak nagy sikerrel - a 2017-es bálon. Műsora után a rendezők virággal köszöntötték a művésznőt illetve Szilágyi Leonórát.
     Felszolgálták a vacsorát, a büfé mindenféle itallal egészítette ki a harapnivalót. Rázendített a zenekar, és elindult a valóban forgatagos parkettbűvülés a cikázó szines fények közepette. Tartott is a mulatós rész egészen az első kifáradásig. A pihenőnyi szüneteket mindig izgalmas dolgok töltötték ki. Az első ilyen pause alkalmával köszöntötték a bál "doaenjét" Megyeri Károlyt, aki a résztvevők között nem csak a legtiszteletre méltóbb korú, hanem majdnem minden alkalommal családjával együtt résztvevő. Máté Emilt pedig egy tortával - és persze virággal - lepték meg, abból az alkalomból, hogy  születésnapja a legközelebb esik e hétvégi szombathoz. 
     Majd folytatódott az őrületes ritmus, a fények kavargásában a párok, csoportok lüktetése a parketten.
     Nem tévedek, ha - a stárvendég mellett - a legjobban várt része a mulatságnak, amikor a helyi aktivisták humoros, jelmezes jelenetet mutatnak be. Ennek már hagyománya, és nagy híre van. 11 óra után következett hát a meglepetés. Ezennel is a hölgyek öltöztek férfiruhát, az urak pedig nőként billegették magkat. Az alaptörténet egy fegyveres rablás, ahol Al Capóne és a (vörös)keresztapa mai utódai rémmísztettek rá a jelenlévőkre egy kis támogatást gyűjtve a vöröskereszt számára. Aztán megérkeztek a fellépés további szereplői, akikkel egy fergeteges jelenet alakult ki. Humor, tánc, bohóckodás elvárt rész minden ilyen éjfél előtti megjelenésnek, és ezekben nem is volt hiány. Majd a résztvevőket is becsalogatták a forgatagba, bár nagy csalogatásra szükség nemigen látszott. Folytatódott a mutaltság a következő szünetig.
     Mert a pihenőket további izgalmas dolgok töltötték ki. Volt tombolasorsolás támogatók felajánlásából összegyűjtött ajándékokból, ahol talán nem is a nyeremény értéke, hanem a sorszhúzás izgalma adja a lényegét ennek a mozzanatnak.
     ... Tartott a bál egészen hajnalig.
     Itt is megemlítjük, hogy a bevétel nagyobb része a vöröskeresztesek által szervezett "Idősek napja" költségeit fedezi, tehát a kiváló szórakozás mellett jótékony cél is szolgák. De azt is közzétesszük - elhangzot több alkalommal is - hogy a véradók is fontos küldetést teljesítenek. Legközelebb február 21-év várják mindazokat akik másokon szívesen segítenek donorként.
     A vígságra lesznek még jó alkalmak, például az iskola farsangi buliján, no meg a Kereplő Néptánc Egyesület március 2-ára szervezett télbúcsúztatóján. 
     Pár képpel igyekszünk összefoglalni a - minden valószínűség szerint - emlékezetes estet, mulatságot.

  GiK -  Fotó: GiK és VMMK-DM 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-