Zrinyi Ilona
2019.05.15.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Szabó Klára előadássorozatában a 3. alkalomra került sor, amelyet egyben évadzárónak is tekinthetünk. A "Magyar Nagyasszonyok a történelem tükrében" címmel indított múltelemzésben ezennel Zrínyi Ilona alakját idézte meg az előadó.
     A program - mint eddig mindig - a könyvtár olvasótermében került sorra. Számottevő érdeklődő kisérte figyelemmel az estet, csakúgy mint a korábbi alkalmakkor. Varga Nándorné intézményvezető köszöntötte a megjelenteket.
     Szabó Klára most is alaposan felkészülve, a részletekre is figyelemmel mutatta be Zrínyi Ilona életét. Nem is csak egy életrajzok kaptunk, hanem egy kortörtlénetet, a korabeli história alapjait. (Osztrák, török hadakozások, a főurak belső érdekkülönbségei. stb.) Családtörténetet, összefüggéseket. Hallhattunk az 1600-as évek konyhájáról, jellegzetes - főúri - étkeiről, láthattunk a vetítettképes szemléltetés által korabeli viseleteket, és természstesen az élettörténethez kapcsolódó települések jeles épületeit.
     Röviden összefoglalva igencsak kalandos élete volt a nagyasszonynak, és családtagjainak. Érdekes, részletekre is figyelemmel lévő előadást ez alkalommal is kiegészítették élőszavas illusztrációk. Simon Katalin korabeli dalokat, bujdosónótákat énekelt, levelezésből és egyéb forrásokból pedig Szajbely Zsolt, Pekáriné Mindszenty Csilla és Varga Nándorné olvasott fel.
     A sorozatban most rövid szünet követlezik, de ősztől folytatódik történelemidézés, újabb figyelemre érdemes személyiségek bemutatásával.
     Pár képünk dokumentálja az eseményt.

  GiK - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-