Pallavicini emléknap

2019.12.10.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Rétság hűségesen ápolja hősei emlékét. Az 1848-49-es szabadságharc, az 1956-os események helyi történéseiről is ünnepélyes keretek kozött emlékeznek. Miként október végén méltóságteljes emléknapon volt koszurúzás Mindszenty József és Pallavicini Antal emlékműveinél.
     62 esztendővel ezelőtt végezték ki Pallavicini Antal őrnagyot, (posztuimusz ezredest). Mondhatnánk azt is hogy meggyilkoláták, hiszen a vád hamis, koncepciós volt. Azért áldozta életét, mert parancsra Felsőpetényből Rétságra, majd Budapestre szállította a Mindszenty bíborost.
     A 31. Hunyadi János Harckocsi Dandár Baráti Kör minden évben emlénapot szervez ehhez a szomorú és kegyetlen eseményhez. Ez alkalomból nem csak a mártír tiszt alakját idézik fel, de üzenet a jelennek is, mi történik ha diktatúra jogállami kereteket félredobva ítélkezik.
     A Mindszenty Pallavicini szoborcsoportnál gyülekeztek az emlékezők. Közöttük Pallavicini Borbála, a mártír katonatiszt lánya, és Babusa János szobrászművész, a háromosztatú, kétalakos emlékmű alkotója. Kelemen Ágnes a művelődési központ munkatársa üdvözölte a megjelenteket, és felkérte Szájbely Zsoltot szavalat bemutatására. Tollas Tibor: Sose szabadulva című költeményét adta elő. Jávorka János nyá. ezredes köszöntője után Szűcs Béla Albert Petőfi-díjas író mondott ünnepi beszédet, aki az ötvenes években itt katonáskodott, személyes élményei vannak az itteni állapotokról, az őrnagyről, melyet több könyvben is megörökített. (A beszédek az alul elhelyeztt linken meghallgathatók a koszorúzók felsorolásával együtt.) Majd a "Sors szimfónia" drámaian érces hangjaira sorra helyezték el koszorújukat az emlékezők a szobornál. Elsőként Pallavicini Borbála, a ezredes lánya, majd a város önkormányzata nevében Mezőfi Zoltán polgármester. Továbbá civil szervezetek intézmények képviselői, illetve magánszemélyek főhajtással tisztelegtek a hős katona előtt.
     A Szózat és a Magyar takarodó elhangzása után a művelődési központban egy szerény fogadás - meleg tea és aprósütemény - mellett beszélgethettek a megjelentek, közöttük többen távolról érkeztek. Jávorka János köszöntötte születésnapja alkalmából Szűcs Béla Albertet, aki - többek közütt - Mezőfi Zoltán polgármestert is megajándékozta. Babusa János szobrászművész bejelentette, hogy rövidesen Budapesten nyílik kiállítása, amelyre meginvitált minden érdeklődőt.
     Pár képpel mutatjuk meg az esemény fontosabb pillanatait.
  GiK -   
 -
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-