Militari tábor

2020.07.27.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Minden nyáron van tábor a katonaromantika, a hazafias nevelés, és a természetközeli élet kedvelőinek Rétságon, a Rétsági Árpád Egylet bázisán, amit közkeletű nyelven csak lőtérnek neveznek errefelé. Volt némi aggodalom, hogy ebben az évben lehet-e tábort szervezni, de kevéssel a tervezett kezdés előtt megjelent a rendelet, hogy lehet.
    Így került sor július 19-25-ig a már hagyományosnak mondható programra. 70 résztvevő sorakozott fel az első napon, betartva a távolságtartás szabályait. Mintegy 15 fő felnőtt segítette a tábor munkáját. A felsorakozáson kívül ünnepélyes köszöntő meghívott vendégekkel ezennel nem volt. Fontos az óvatossági szabályok betartása. No de nem is az ünnepi nyitó/záró program érdekes, hanem a tartalom.
     Az pedig volt bőven. Már az önmagában kaland, hogy egy hétre kiköltözni és sátorban lakni. De ezt katonásan tenni különösen érdekes. Akik jelentkeztek - közöttük a többség rendszeresen visszajáró - tudják mire vállalkoztak. Éppen erre a kemény, de máshol nem tapasztalható katonás életre, no meg a különféle technikák megismerésére. Pontos terve volt az egy hétnek, amit katonásan kiképzési tervnek nevezve kifüggesztettek. Az állandó elemek (ébresztő, torna, körletszemle, reggeli, este pedig napi parancs, takarodó, beosztás szerint őrség) mellett minden nap valami különleges dolog hozta lázba a fiatalokat. Volt TEK-es bemutató, strandolás Bánkon, közelharc ismeretek, önvédelmi gyakorlatok, fegyverismeret, elsősegély bemutató, és még sok minden. Két új elemet külön érdemes megemlíteni. A lőtéri oldalon az Árpád Egylet együttműködő partnereinek jóvoltából felépült egy középkori palánkvár, a hozzá tartozó védelmi elemekkel és fegyverekkel. Az Északi Szabad Hajdúk Hagyományőrző Egyesülete nem csak harci szekeret, de az azt vontató állatokat is magával hozta. A vár és környéke kedvelt helyszín volt "harcoskodó" programokhoz.
     A laktanya egyik épületében pedig igazi Airsoft fegyverekkel vívtak kommandós harcot. Volt ott füstgránát, óvatos közeledés, behatolás, és persze lövöldözés a gumilövedékekkel. (Ehhez megfelelő védőöltözet mellett.) Mondták is a fotósnak, jobb lesz ha odébb áll a fő forgalomból, mert bizony a golyó nem játék.
     De azt is megtapasztalták, mi van ha a zuhogó esőben kell átvészelni a természeti csapásokat. Mert egyik nap aztán - kiképzési terv ide vagy oda - bizony jött a lé lefelé. Nagy kaland volt, de persze a biztos menedék a bázis téglaépületeiben biztosítva volt. Mint ahogyan az ellátás is Helyben - tábori körülmények között - készült az élelmezés. Ezennel is a két chef közreműködésével. Jávorka János és Havas Jenő biztosította a változatos menüket. De mesterien meg volt oldva az ivóvízellátás, és a tisztálkodás. 
     Szombat délelőttre aztán lebontásra kerültek a sátrak, feltöltésre a hátizsákok, és párszavas köszöntővel - az ünnepi aktusokat itt is mellőzve - elköszöntek egymástól a bajtársak. Azzal a nyilvánvaló vággyal, hogy jövőre is jönnek, és újra itt találkoznak.
     A tábor létrejöttét ezennel is támogatta a város önkormányzata.
     Minden pillanatot nem is lehet egy rövid képriportban megmutatni, de azért néhány felvétellel felvillantjuk a tábori romantika eseményeit.

  GiK -  Fotó: GiK és Jávorka János   
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-