Pénzes Géza kiállítása

2020.08.28.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Augusztus 29. a Magyar Fotográfia Napja. Rétságon minden esztendőben kiállítás nyílik ebből az alkalomból. Idén Pénzes Géza grafikus, festőművész hozta el fényképeit galériánkba.
   Mondhatnánk, hogy a kiállítás megnyitója a szokásos forgatókönyv szerint alakult, de ez nem teljesen igaz. A falakon sorakozó közel 50, példásan kidolgozott és keretezett fotó között gyülekezett a megnyitó közönsége. A szervező intézmény nevében Kelemen Ágnes köszöntötte a megjelenteket. Kanyó András fuvolajátéka emelte ünnepivé az alkalmat. Majd a megnyitó beszéd következett. Ebben most nem a megszokott hagyomány működött. Maga a kiállító művész tartott avatóbeszédet. Ez ugyan nem szokatlan a tárlatok premierjének világában, de nálunk ritkábban fordul elő. Így a legautentikusabb személytől hallhattuk az életutat, a fotográfia történetét és egy gyors tárlatvezetést. (A beszéd az alul elhelyezett linken is meghallgatható.) Majd ismét a muzsika hangjai vezettek át a kötetlenebb ismerkedésbe. Mint ahogyan az lenni szokott ilyenkor a barátok, az érdeklődők - a tanítványok - körbeveszik a falakon látható képek alkotóját és vitatnak meg művészeti kérdéseket, esetleg elevenítenek fel régi történeteket.
    Ahogy a megnyitó szövegében is hallhattuk, több időszakban készült képek láthatók. Közöttük portrék, életképek, tájképek és városképek. Színgazdag, gyönyörű felvételek szinte a világ sok tájáról. Minden alkotáson pontosan látható, hogy a fényképezőgép keresőjében a témát megfogalmazó személy képzőművész, aki tökéletes kompozíciós érzékkel választja ki a valóság egy pillanatát, és ügyel a színek harmóniájára, gazdagságára.
    Szokásunk szerint néhány képet e tudósítás után is megmutatunk a Tisztelt Olvasónak. Tájékoztatásként és kedvcsinálónak. Előre kell bocsátani, hogy a falakról, a csillogó üveg alatt lefotózva, kis méretre zsugorítva ezek csak illusztrációk. Messze elmaradnak az eredeti szépségétől. Mit lehet tenni, ezt kiküszöbölendő? Nagyon egyszerű! Fel kell keresni a tárlatot a művelődési központ nyitvatartási idejében. Szeptember 30-ig várja az érdeklődőket.
    Pár fotó a megnyitó pillanatait eleveníti fel, a már említett kiemeléssel együtt.

  GiK - 
-
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-