Muzsikáló délután

2020.08.30.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Akár nyárzáró zenés programnak is tekinthetjük azt a kétrészes műsort, amit a művelődési központ szervezett. Egyes vélemények szerint ugyanis a nyár augusztus végén búcsúzik. (A csillagászati ősz szept. 23-án kezdődik.) Az is izgalmassá tette a szervezést, hogy ez az időszak kapta a legmelegebb nyári nap "díjat", no és persze az is, hogy szombat ellenére munkanapot tartottak sok helyen. 
     Az első koncert a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Együttesének előadása volt. A négy harsonás művész különböző korok különféle stílusú zenedarabjaiból állított össze műsort.
     Szabadtéren. Más városokban nagy hagyománya van az utcai muzsikálásnak. Több helyen zenepavilonok is szolgálnak arra, hogy a zenészek megszólaltatják hangszereiket, az arra sétáló közönség pedig megállva figyeli a dallamokat. (Vácon kettő zenepavilon is van, találunk ilyet a Margitszigeten, de Szarvastól Keszthelyig számtalan építmény szolgál ilyen célra.) Rétság túl kicsi város ahhoz, hogy efféle létesítményt alkosson. A művelődési központ  délutánonként árnyékos bejárati terasza tökéletesen megfelelt erre a célra. A közönség egy része helyet foglalt a széksorokban. Viszont - az előbb írtaknak megfelelően - látható volt, hogy a környező járdákon sétáló emberek felfigyeltek az eseményre, megálltak, élvezték a ritmust és egyesek távolról tapsoltak is. Így nyerte el igazi értelmét a TérZene koncert.
     A következő zenés program közvetlenül a rézfúvós műsor után az intézmény aulájában került sorra. Farkas Éva Tünde népzeneművész kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes és szórakoztató történet köré szőve mutatott be hangszereket, énekelt dalokat. Szerepet kaptak a tavaszi hónapok, de volt tündér, szerelmes fiú, aki (jóságosságával megnyert barátaival) egy hegyet is elhordott, hogy elnyerje a királylány kezét. Az előadás végén még kötetlen formában is mód volt megismerni a hangszereket, felpróbálni a virágos koronát. Farkas Tünde előadása a "Köszönjük Magyarország" program keretében valósult meg.
     Mivel az események egymáshoz kapcsolódtak, ezért egy tudósításban számolunk be róla. Alábbi képek megmutatják a rendezvények érdekesebb pillanatait.

  GiK - 
-www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-