Felújított óvodában indul a nevelési év

2020.09.09.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Mint korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, feszített tempóban folyt az Óvoda felújítása a nyár közepén átvett munkaterületen. Az előző héten még szombaton, vasárnap is dolgoztak a vállalkozó szakemberei és az intézmény munkatársai, hogy hétfőtől már kényszerű szükségmegoldások helyett a megszokott helyre érkezzenek az óvodások.
    Valóban nagy változásokról lehet beszámolni. Volt aki a munkák előtt csak legyintett, hogy "vizesblokkok felújítása nem olyan nagy ügy". Azt kell hogy mondjam, ez elég súlyos tévedés. Főképpen azért mert ez nem egy kozmetikai szépítést jelent, hanem ahogy a korábbi cikkünkben beszámoltunk róla elég nagy bontással és építéssel járt a munka.
    Az alábbiakban látható képek elején néhány fotót felvillantunk arról, milyen kép fogadta a tudósítót az elmúlt héten. Bútorok összehúzva a termekben, a folyosón építőanyagok, és szintén bútorok, és folytak a befejező műveletek. A termek festése, és a vizesblokkokon a munkák véglegesítése.
     A vonal alatt pedig az látható, hogy e hét elején, rend lett a folyosón, az öltözőkbe bekerült a bútorok, és megteltek a gyermekek holmijaival, a csoportszobák tiszták, és hangulatosak. És ami az egész folyamat elindítója volt, a mosdók elkészülve szolgálják a gyermekeket. Nem csak a felszínen látható új csempék, hanem a teljes vízrendszer és a csatorna is megújult. A felszerelésekből sem került vissza semmi a régiből. (Mosdók, wc-k, csapok, egyéb szerelvények, még a villamos berendezések is teljesen újak.) Az építők - az óvónőkkel egyeztetve arra is ügyeltek, hogy a színes csempékből kialakított minták eltérőek legyenek, és hangulatban közelítsenek az adott csoport "névadójához". A termekbe a festések befejeztével visszakerültek a bútorok, de nem csak azok. A nevelési munka segédeszközei mellett a gyermekeknek fontos tárgyak, játékok, kisbútorok. Látható a képeken, ahogyan boldog örömmel vették birtokba az előző évben szünetre ment kicsik, mintha "mi sem történt volna" valamint az új beiratkozottak is.
    Ez a munka legfőbb része, amit itt is érdemes rögzíteni, hogy az önkormányzat saját forrásából került megvalósításra, mintegy 30 millió forint értékben.
    Egyidőben más munkálatok is elindultak, ha már gyermekek nélkül állt az udvar. Ezek a műveletek még a nevelési munka zavarása nélkül folytatódnak. Itt is két feladatkörről számolhatunk be. Képek az újabb vonal alatt láthatók.
    Az egyik a teraszok burkolatának felújítása, ivókút létesítése, és majd napvitorlák felszerelése. A csillogó, villogó ivókút a helyére került, és nagyszerűen működik.
    A terasz burkolása közben adódtak problémák, ami a kivitelezési idő elhúzódásához vezetett. Mégpedig az, hogy a lerakott csempékre - mint ahogyan az eredeti terv tartalmazta - nem lehetett volna szakszerűen lerakni a gumilapokat. Ezért a csempéket fel kellett vésni, és a felületet teljesen simává tenni. Ez a következő pár napban megoldódik. Ezzel együtt a terasz más elemei, (lépcső, oszloprészek) is megerősített alapozás után új festést kapnak. Megújul a teraszkorlátok festése is, amelyet a régi festéstől csak kitartó csiszolással lehetett megszabadítani, annak érdekében, hogy az új festés tartós legyen. Ezt a munkát a Magyar falu programon nyert mintegy 5 millió forint felhasználásával kezdte el a város. Sajnos az időközben jelentkezett problémák miatt igen jelentős önkormányzati forrást is hozzá kellett tenni.      
    Továbbá - ha már az udvaron munkák folynak -, az önkormányzat megrendelte a csapadékvíz elvezetés megoldását. Az eddigiekben a víz a gyepes udvarra folyt, nagyobb esők esetén amellett, hogy az udvar nem tudta elszikkasztani, még a szomszédos telekre is lezúdult az esővíz egy közepes zivatar esetén is. Most az esővíz levezető csatornák egy föld alatti vízgyűjtő csatornába lettek vezetve, ami onnan az utcai árokba vezeti ki.
     Az alul lévő képek felosztásáról már szóltunk. Tehát itt alább a három munkafolyamatot tettük láthatóvá. Ahol befejeződött ott a kész helyzet bemutatásával, ahol még folyik a munka, annak a felvételeivel. Természetesen az udvari részek teljes befejezését követően is készítünk egy rövid riportot, ahol már a befejezett terasz is látható lesz.

  GiK - 
-www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-