Megemlékezés '56 október hőseiről

2020.10.26.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

1956 októbere dicsőséges időszakként került be a magyarok történelemkönyvébe. Az egyetemisták mozgalmának felemelő hatására nép felkelt és jogokat, normális életlehetőséget, szabadságot követelt magának. Sajnálatos tény, hogy ez a forradalom is elbukott, mint annyi más szabadságremény ezer éves történelmünkben, de mégis változások következtek, és hatása máig élő seb és remény itt a Kárpát-medencében.
     Országszerte megemlékezések idézik a múlt dicső pillanatait. Rétságnak azonban van saját történelme is 1956-os események kapcsán. Így itt még nagyobb figyelmet kap a hősökre emlékezés. Több helyszínen, több méltóságteljes ünnepi alkalom rendeződött. Ebben a képes riportban egy csokorba foglalva tudósítunk az emlékezés eseményeiről.

    Október 23. alkalmával eddig minden évben színháztermi ünnepség szerveződött. A mostani veszélyhelyzetre tekintettel ilyen nem lehetett. De a szervezők megtalálták a módját, hogy szabad térben legyen mód felidézni a múltat, főt hajtani a hősök előtt. A művelődési központ bejáratánál készült egy installáció a világban mindenütt jelképpé vált lyukas zászlóval, korabeli újságkivágásokkal, fotókkal. Itt gyülekeztek az emlékezők. Mezőfi Zoltán polgármester üdvözölte a megjelenteket, hosszabb beszéd helyett ő is elhelyezte mécsesét a "hősök oltára" előtt. Sokan követték a jelenlévők közül intézmények, szervezetek képviseletében, de magánszemélyek is.

    Október 25. Rétság és Felsőpetény hagyományosan október utolsó vasárnapján emlékezik meg Mindszenty József bíboros kiszabadulásáról, és mártír ezredesről, Pálinkás Pallavicini Antalról.
     A megemlékezés Felsőpetényben kezdődött, a Munkás Szent József templomban, ahol Dr. Varga Lajos püspök úr celebrált misét, és mondott emelkedett beszédet. Tekintettel a kinti zord időjárásra Balla Mihály országgyűlési képviselő is itt mondta el a kastélyparkba tervezett mondatait. Innen a résztevők az Almássy kastély falán elhelyezett emléktáblákhoz vonult. Ahhoz a táblákhoz, amelyek a bíboros fogvatartásának helyén - konkrétan az a terem alatt ahol tartózkodott - állítanak emléket. Itt koszorúzásra került sor.
      Rétságon a hősök tiszteletére előbb a Mindszenty-Pallavicini szoborcsoportnál gyülekeztek mindazok, akik a járvány és a zord időjárás ellenére választották az együttes a tiszteletadásnak ezt a formáját. Kisvártatva megszólt a harang. Szájbely Zsolt szavalata után Mezőfi Zoltán polgármester üdvözlő szavait követve a Sors szimfónia (Ludwig van Beethoven 5. (c-moll) szimfónia, op. 67.) hangjai mellett helyezték el koszorúikat szervezetek képviseletében és magánszemélyek. Közöttük Pallavicini Borbála, a mártír katona lánya, aki minden évben megtiszteli megemlékezésünket. (A rövid polgármesteri köszöntő és a koszorúzók felsorolása az alul is lehelyezett hangfelvételen meghallgatható.)
    A következő állomás a laktanyai Emlékpark. A parkkal szemben lévő, volt parancsnoki épületben töltött egy éjszakát a kiszabadított bíboros. (Első rétsági látogatása a plébánia volt.) A parkban egy kopjafa állít emléket Pallavicini Antalnak, és egy börtönfalra emlékeztető kompozíció fekete márványtáblával Mindszenty Józsefnek.
     Kürtszót követően a Himnusz hangjai után Vigyinszki Attila szavalata idézte a forradalmi hangulatot. Majd Mezőfi Zoltán polgármester mondott bevezető köszöntőt, őt követte Kocsi László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium képviseletében elhangzott beszéde. (A beszédek meghallgathatók az alul lévő linkek, a koszorúzók felsorolásával együtt.) Majd intézmények, társadalmi szervezetek helyezték el koszorúikat a két emlékműnél, illetve magánszemélyek is tisztelegtek a hősök emléke előtt. A Szózat elhangzását követően a kürtös a Katonai takarodó elcsendesülő hangjaival búcsúztatta a megjelenteket.
     Alábbi 50 képpel időrendi sorrendben számolunk be a rendezvények történéseiről.

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-