Régi képek 3 - Új óvoda épül 1978

2021.01.06.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Legutóbbi óvodai ballagásról készült válogatásban jeleztem, hogy lesz folytatás. Akkor a régi óvoda épületének utolsó évéról készültek a fotók. Most pedig az új intézmény, (jelenleg Mikszáth út) építésének kezdetéről. Konkrétan az alapok kiásásáról.
     Nem volt ám semmi! Új alapokat lerakni a puszta közepén mindig nagy esemény. Jó-jó már nem puszta az a hely ahol kb 10 éve még kukoricatáblák lengedeztek a szélben, de a 70-es évek elején elindult "dinamikus" településfejlesztésnek köszönhetően már épültek - mint látni fogjuk még épülnek - a környéken is más házak. De nem ez volt a fő érdekessége ennek az eseménynek! Mostanság sem adunk tudósítást, hogy pl. elkezdték ásni a piactér épületeinek alapjául szolgáló gödröt. Majd tudósítunk, ha már látható az eredmény. Ez azonban egészen más volt.
     A Járási Hivatal vezetőjének egyetlen javaslatára önként jelentkeztek a hivatal, a községi tanács, az intézmények vezetői és dolgozói, hogy társadalmi munkában lendítsék elő a fejlődés nemes ügyét. Feláldozva ezzel szombatjukat. (Akkor még szombat munkanap volt, vagy már bevezették, hogy minden második szombat szabad.) És szorgos kezek munkálkodtak ásóval, csákánnyal, lapáttal.
     Őszintén szólva nem vagyok meggyőződve arról, hogy az amúgy ilyen feladatra képzetlen diplomások milyen hatásfokkal lendítették előre a munkát azzal a 10-20 cm mélyítéssel, amit elvégeztek. Különösen, hogy jelenlétükkel éppen a professzionális árokásó gép munkáját akadályozták, amelyik sec perc alatt többet mélyített a betonra váró árkon, mint itt egész délelőtt. De nem ez volt a lényeg! Van abban valami szép, hogy a vezető munkatársak példát mutattak, és kicsit magukénak érzik az épületet. Ezen túl egy igazi közösségi élmény volt ez a jókedvű "kollektív" megmozdulás, ami ezért mindenképpen megérte. Az épület 79 őszére készült el, és 4 csoport akkor legkorszerűbb körülmények között fogadta a gyerekeket, az óvoda munkatársait.
     A mai középkorúaknak sok arc ismerős lehet a képeken, de nem csak a személyek miatt jelent érdekes emléket néhány fotó. A környezet és a körülmények akkori viszonyairól tudósít.
     Őszintén szólva sok ismerős arcot találtam jómagam is, de nem mindenkit tudtam beazonosítani. Ebben kérem az olvasó segítségét. Minden kép be van számozva, és amelyikhez lenne hozzáfűzni valója, a kép számával írja be a fórumba, vagy a facebook oldalunkra a cikk megosztásánál, esetleg e-mailben (girasek @ wnet.hu). Az új információkkal kiegészítjük a képaláírásokat, amit előre is köszününk.

Minden fotó nagyítható a képre kattintva!

A nagyméretű fotók 2,5 megapixelesek, akár A/4 ben is kinyomtathatja aki szeretné, de a családi archívumban is lehet helye.
      Korábbi cikkünkben jeleztük, hogy Olvasóinktól is várunk fotókat. (A részletes invitálás itt olvasható.) Van persze a talált filmszalagok között még bőséggel újabb albumokhoz való. Legközelebb az óvoda építésének kezdetéről, az alap ásásról, az alapkő letételéről hozunk válogatás.
      Még saját archívumból is lesz folytatás. A következő összeálíltás az alapkő-letételi ünnepségről tudósít majd, ahol már nem munkaruhában állnak sorfalat a község és a járás vezetői, egy ünnepélyes mozzanathoz. Ott is sok régi arc felismerhető lesz.

GiK - 
-
1. kép - Az üres terület mellett látható a mai Nyárfa utcai, illetve Takarék utcai házsorok utolsó lakóházainak építése, valamint a felvonulási épület.
2. kép - Itt még egyben látható a Mikszáth út 21-27 számú sorházak.
3. kép
4. kép
5. kép - Itt érdekes lehet a kép közepén a sorházak közötti "kilátás". A Takarék utca új épületei még nem létesültek, és pár régi ház, vagy éppen a Camping üzem épületrészei fedezhetők fel a nagyított képen.
6. kép - Itt is van egy érdekesség. Középen látható hidroglóbusz. Akkor még nem volt mindenütt vezetékes víz, és a környék ellátását egy kis vízmű biztosította, amelyhez az emeletes épületek ellátása miatt szükséges volt a torony tetején a tartály. Valahol a mai KRESZ park és a kisfocipály közötti területen lehetett, ahol a beton alépítmények még most is megtalálhatók.
7. kép - Középen a Rákóczi úti társasházak, balra az iskola főépületének hátoldala. (Ekkor a másik szárnyban még működött a gimnázium)
8. kép
9. kép - A távolban látható iskolaépületen kivehető a sok kémény. Igen akkor ott még egyedi fűtés volt minden tanteremben. Az új óvodában már központi fűtés lett kialakítva.
10. kép
11. kép
12. kép
13. kép - Ennek a képnek az az érdekessége, hogy balra fent jól kivehető a városháza épülete. Ennek két oka is van. Egyrészt nem épült még fel a "tisztiház" ami ebből a szögből a kitátást takarná, másrészt az akkor (Hazafias Népfront által is támogatott) intenzív fásítás növényei még nem nőttek akkorára, hogy akadályozzák a kitátás. Sajnos mostanság inkább fakivágás van telepítés helyett, rövidesen ismét akadálymentesen láthatunk át a város másik oldalára.
14. kép
15. kép
Érdemes megfigyelni mennyi antenna van az új lakásokon és milyen magasra szöknek. Akkortájt egy tv adó volt délutántól estig a hét 5, majd 6 napján. Az adást Budapestről (1-es csatorna) vagy Kékestetőről (11-es csatorna) lehetett volna fogni. Mivel Rétság egy gödörben van, az URH antennáknak rálátásra van szüksége, 
minél magasabbra kellett építeni. Lakásonként külön, külön.
16. kép
17. kép
18. kép
A postás - Salgai Maris néni - a lövészárokhoz, bocsánat az alapásós árokhoz is 
hozza a postát. Dezső még "üdítővel" is ellátta a dolgos kezű embereket.
19. kép

20. kép
21. kép
22. kép
23. kép
24. kép
25. kép
26. kép - Rompos Dezső tanácselnök magasra tette a lécet
27. kép
28. kép
29. kép - Itt is látható a Városháza, illetve jobbra a tornaterem hátsó fala
30. kép
31. kép
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-