Új sportolási lehetőség

2021.05.19.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A Zöld város program keretében megvalósuló közterületi fejlesztések jól láthatók. Több park megújult, jelentős fatelepítésekre került sor, kulturált parkolóhelyek létesültek. Ezeket folyamatosan birtokba vette a város lakossága. Van azonban egy igazán különleges "attrakció", ami új lehetőséget teremt a szabadidő eltöltésére, az egyéni sporttevékenységre. Fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Ez a Senior park, vagy ahogyan a Nógrád megyei hírlap elnevezte, Sportpark. 
    Ez a létesítmény eredetileg más parkfelújítással egybekötött helyszínre volt tervezve, de lakossági észrevételek miatt új terület lett kijelölve. Mondhatjuk a legjobb. Egyrészt, mert ott volt egy "vasjátszótér" ami már nem felelt meg semmilyen szabványnak. Évtizedekkel ezelőtt volt kedvelt hely, de akkor még nem volt sem a kreszparki gyermekliget, sem a terület szomszédságában gyermekjátszótér. Így ez a teraszos parkszerkezet legfelső szintje kapott új funkciót. Izgalmas, érdekes, sportos tevékenységre invitálót. Tulajdonképpen valóban a legjobb helyen, társasházak által körbevéve, hiszen egy családi házban könnyen ki lehet alakítani edzőeszközöket akár az udvarban, akár egy melléképületben. A társasházi lakásoknál erre nincs lehetőség. Ilyenkor kell közösségi megoldásban gondolkodni.
    A létesítmény munkacíme "Senior park" volt, amely utal arra, hogy az idősebb korosztály számára is nyújt lehetőséget. Jogos a felvetés, hogy nem csak a seniorok vehetik igénybe. Mindenki, akinek kedve szottyan egy kis nyújtózkodásra, lépegetőgép használatára, vagy más izomerősítő napi tornagyakorlathoz keres eszközt, itt megtalálja. Összesen 8, kültéri kialakítású, szabadtéri felhasználásra szánt, erős betonalapzatba rögzített "kondigép" kapott helyet a partban. Különféle nehézségi fokú, illetve állítható terhelhetőséggel. A fotózáskor egyes darabokon még a csomagolóanyag is felfedezhető volt, de ma már azok eltávolításra kerülhettek.
    A terület komfortját szolgálja, hogy a gumiszőnyeges terület környékének gyepesítés, és növénytelepítés is van. Több fa került elhelyezésre, amelyek pár év múlva árnyékot is vetnek és tisztább levegőt biztosítanak. No meg padok is helyet kaptak, és létesült egy ivókút és kerékpártárolók is helyet kaptak. Nem mellékes, hogy a környék közvilágítása is kiegészítésre került, így este sem kell a sötétség homályába burkolózni, ha valaki pihenni, vagy edzeni akar.
    Eggyel lejjebbi részen, a valamikori faelemekből álló kisjátszótér területén is új létesítmény született, elsősorban a legkisebbek részére. Megfelelő védelmet nyújtó bekerítéssel, este zárható kapuval. (A programban egy másik játszótér is megújításra került a Korányi épülettömbök ölelésében, arról talán egy másik tudósításban számolunk be.)
    Pár képünk közül az elsők a munka előtti tájra emlékeztetnek, majd pár fotó az építés alatt. Lejjebb a mostani állapot, ami valóban akkor lesz impozáns, ha már a gyepterület és a virágok is megerősödnek. A galéria végén pedig pár fotó a megújult kisjátszótérről mutat képet.

GiK - 
-Megújult a szomszédos területen a kisjátszótér is
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-