Trianon megemlékezés

2021.06.04.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Délelőtt 10 órára, a szépen felújított Templomkertben gyülekezett az emlékező közönség. Itt áll egy kopjafa, oldalain Nagy Magyarország stilizált képe, és az 1920-2010 évszám. (Mert, hogy ekkor állították ezt az emlékezést idéző faragott oszlopot. Azóta minden esztendőben, június 4-én itt kerül sor megemlékezésre.) Június 4. 2010 óta (a 2010 évi XLV törvényben foglaltak szerint) a Nemzeti Összetartozás Napja. 
     A Himnusz elhangzása után Kelemen Agnes a művelődési központ munkatársa köszöntötte a megjelenteket, és a továbbiakban is konferálta a programot. Elsőként a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar Fúvós Kamaraegyüttese adott elő alkalomhoz illő zeneműveket.
     A nemzeti gyásznap alkalmából emlékező beszédet Mezőfi Zoltán polgármester mondott, aki eredeti foglalkozása szerint történész. Jól ismeri tehát a sorsfordító időket, és benne a 101 évvel ezelőtt aláírt "békeszerződést". A beszéd az alul elhelyezett linken meghallgatható. Éppen ezért hosszabban nem idéznénk belőle, érdemes viszont belahallgatni. Több más mellett kiemelte, hogy a történelem valamelyest elégtételt adott a máig fájóan elszakított nemzettesteknek, az Európai Unió létrejöttével, ahol már jelképessé váltak a határok, szabadon utazhatnak, vállalhatnak munkát, tanulhatnak az emberek az egykori monarchia területén is.
     Alkalomhoz illő költeményekkel emelték az esemény színvonalát Szájbely Zsolt és Szabó István.
     A koszorúzás előtt még egyszer fellépett a kamaraegyüttes, majd a kopjafánál koszorút helyeztek el a megjelentek az önkormányzat, civil és társadalmi szervezetek képviselői, illetve magánemberek. Az ünnepélyes megemlékezés a Szózat és a Székely Himnusz elhangzásával fejeződött be,
     Pár képpel dokumentáljuk a rendezvény emelkedett mozzanatait.

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-