Kiállítás a Fotográfia napján

2021.08.29.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Augusztus 29. a Magyar Fotográfia Napja. Immár 18 esztendeje, hogy az első Magyaroszágon készített dagerrotipia évfordulóját a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezésére a fényképezőgéppel képalkotók ünnepévé nyilvánította. Rétságon minden esztendőben fotókiállítással kapcsolódnak az országos programsorozathoz.
      Ebben az évben Hüvösi Csaba fényképőfelvételei népesítették be a művelődési központ galériájának falait. A életmű megszámlálhatatlan fotójából 54 alkotás került kiválasztásra. Különféle témákat dolgoznak fel egyéni látásmóddal, kimagaslóan brilliáns minőségben.
     A kiállításmegnyitók megszokott rendjében nem is annyira az események sora, hanem a közreműködők által bemutatott, elmondott tartalom ad a galéria minden premierjének emelkedett ünnepélyességet.
      Kelemen Agnes a művelődési központ nevében köszöntötte a megjelenteket, majd Paluch Norbert és barátai - Balázs Krisztina, Kurucz Boglárka, Sita Dávid - mezőségi táncokkal emelték az est fényét. A közreműködő táncosok felkérése nem véletlen, hanem a fotoriporterrel több éves együttmunkálkodás során kialakult barátság inspirálta. Majd Dr. Csongrádi Béla irodalomtörténész, főszerkesztő mondott köszöntőt. Több témát is összeillesztett beszédében, a szerző bemutatása mellett a kép nyelvezetéről, a témaválasztásról és a fotográfia történetéről is egy gondolati ívre fűzve nyitotta meg a kiállítást. A beszédből többet nem idéznénk, viszont teljes terjedelmében meghallgatható az alul elhelyezett linken.
     A szerzőről érdemes tudni, hogy a Nógrád Megyei Hírlap munkatársa, így a lapot olvasók bizonyára több fotójával találkoztak már. Igaz a sajtófotó más műfaj, ott a kép kiegészít, illusztrál egy szöveget. A Rétságra elhozott alkotások önálló művek, kisérőszöveg nélkül is pontosan megmutatják, hogy a fotós mit látott megörökítésre alkalmas témának és mit tud ezáltal közvetíteni azoknak a nézőknek akik több helyszínre, szituációba el sem juthatnak. Gondolok itt a természetfotókra, a katasztrófavédelem munkáját megörökítő több felvételre, vagy éppen a viselet és a tánc megjelenítésére.
     Majd - amiként az lenni szokott - a köszöntő elhangzása után a jelenlévők - közöttük sokan más városkból érkezők - megtekintették a képeket, és ismerkedve a fotókkal, az alkotóval feltették kérdéseiket, elmondták véleményüket.
     Az alábbi felvételek a megnyitó pillanatait dokumentálják. Hagyományaink szerint néhány képet is megmutatunk kicsiben, mintegy kedvcsinálónak, invitálásként a látogatásra. Persze most is el kell mondani, hogy ezek csupán üvegen át készített piciny reprodukciói az önkényesen kiválasztott kiállítási daraboknak. Éppen azért szeptemben 23-ig érdemes felkeresni a művelődési központ nyitvatarási idejében a galériát, hogy eredeti méretben és minőségben, teljes szingazdagsággal és kivételesen éles tecnikával láthassák a képeket. 

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-