Kirándulás a Szlovák Önkormányzattal

2021.09.03.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Ismét kirándulhattunk a Rétság Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának szervezésében. Salgai Szilvia és idegenvezetőnk, Ruzsenka szervezésében és vezetésével három csodás helyre utaztunk. Annak ellenére, hogy több szervezett program is volt egyidejűleg városunkban, ezen a programon is sokan résztvettünk. 
     Első megállónk Komárom volt. Érkezésünkkor megcsodáltuk a Duna legmagasabb hídját, az új acélszerkezetű Monostori hidat.  Aztán az erődrendszerhez érkeztünk. Remek idegenvezetőt kaptunk, aki élvezetesen osztotta meg a fontosabb információkat erről a hatalmas építményről. A komáromi erődrendszer (szlovákul: Komárňanský pevnostný systém) részei: egyrészt a történelmi Komárom két vára Szlovákiában, másrészt az ahhoz kapcsolódó erődök a Duna jobb oldalán, a mai magyarországi Komárom területén. 
     A történelmi Komárom helyén már a Római Birodalom idején stratégiai fontosságú erődítmény állt. A középkorban is jelentős szerepet töltött be ez a terület, a tatárjárás után a földvárat kővár váltotta fel. Sok megpróbáltatást kellett átvészelni a századok során ennek a területnek és építményeinek - török támadás, árvíz, földrengés, különböző birtokbavételek nyomán néha durva átalakítások, sőt rombolások. 
     Az utolsóról, az erőd szovjet időszakáról, 1945-1990 közötti évtizedekről keveset tudunk. Néhány légifelvétel, szétrombolt falrészek, szétszórt töredékekre vésett feliratok és legendák maradtak ránk ebből az időből. Ekkor az egykori erőd, későbbi laktanya a szovjet hadsereg egyik legnagyobb lőszerraktára volt. A folyosók téglapadlózatát helyenként elbontották, a precíz kőművesmunkával készített téglafalakat és a fehér vakolatot komor vörös festék fedte el. 
Több folyosót bejártunk, a történelem otthagyott nyomait többek között festményekkel, vésett kövekkel, sőt, felcsendülő (Lehár) zenével is illusztrálták. A kirándulók többsége az erőd udvarán, helyben sütött finomságokat is fogyaszthatott. 
     Ezek után Majkra mentünk tovább, ahol a kamalduli remeteséget és annak épületeit - templomot, apátsági épületet és cellaházakat nézhettük meg. A barokk stílusú díszítésekkel ékes épület fő termében, a reflektóriumban, részletes ismertetőt kaptunk, majd egyénileg fedezhettük fel ezt a különös, némasági fogadalommal élő rend életterét. Megismertük az Esterházy család szerepét, települési kötődését is, melyet jelenleg, többek között, Esterházy Péterre való emlékező, berendezett sarok idéz fel. Még zarándokokkal is találkoztunk.
    Végül Tatán, a vizek városában, a vár mellett a felújított Esterházy-kastélyt is megtekintettük. Felmentünk a Kálvária-dombra (mely természetvédelmi terület is), sétáltunk az Öreg-tó partján és volt. aki még fagylaltozott is a séta mellett. 
     Ruzsenka helyismerete mindenhol nagyon jól jött. Mindenféle érdekességgel fűszerezte a leírt információkat – pl. Tatán tanult a tv-ből jól ismert, a fizikát élvezetesen magyarázó Öveges professzor. De a hétköznapokról is hallottunk bájos kis történeteket – pl. ezen a vidéken gyakori volt, hogy több idős asszony a padon ülve beszélgetett. Ez nem különleges ugyan, de talán az már igen, hogy mind a hárman más nyelven – magyarul, szlovákul és németül – beszéltek, és remekül értették egymást. Népek, nemzetek mozgása, keveredése, szomszédsága, egymásrautaltsága ezen a vidéken különösen láthatóvá vált. A történelem tényleg tanítómester lehetne - ha tanulnánk belőle. 
    A többiről beszéljenek a fotók. Igen jó hangulatú, vidám, sok új ismeretet nyújtó, élvezetes kirándulás volt. Köszönjük a szervezőknek! Reméljük sok ilyen kirándulás lesz még – mindnyájunk örömére! 

Horváthné Moldvay Ilona résztvevő - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-