Sokszínű gyermeknap
2019.05.22.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Kicsit talán szokatlan időpontban került megrendezésre a gyermeknap Rétságon. A naptár szerint ez a gyermekünnep május utolsó vasárnapja. Ebben az évben európai parlamentereket választ az ország, így a művelődési központ semmi másra nem vehető igénybe. (pl ha az időjárás beszorítaná a programokat a belső színpadra, de öltözőt, mosdót sem, amely kiszolgálta a téren jelentkező igényeket.) Így született a  döntés, hogy nem utána egy héttel, hanem előtte hétvégén legyen megrendezve.
   Az időjárás tulajdonképpen kellemes meglepetéssel kapcsolódott az eseményhez, hiszen előtte is, utána is gyakorta megeredtek az égi csatornák. A szombat délutáni programsorozatot azonban felhőtlen örömmel tölthették el kicsiket, nagyokat a városközpontban tartott eseménysorozaton. Egyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy helyszínként a Nagyparkoló tér szolgál, de ez csak részben igaz. Több programelem nem fért be ide, de a környéken, a művelődési ház előtt és mögött, a Korányi játszótéren akadt elegendő hely a különféle attrakciókra.
    A programok a meghirdetettek szerint zajlottak. Délután fél 4-től már több lehetőség várta a gyermekeket és a szülőket. Jöttek is. Olyan nagy érdeklődés kísérte a rendezvényt, ami gyermeknapon régen volt tapasztalható. Minden bizonnyal a sokszínű, igényes program is hozzájárult a napsütéses időjáráson kívül, hogy aki csak tehette eljött a kicsikkel erre a "gyermekmajálisra". Bizony gondban lehetett aki minden eseményrészbe be akart kapcsolódni, hiszen volt itt minden ami egy ilyen naphoz elképzelhető. Ugrálóvár, lovaglás, hangszerbemutató (HangolÓra), lufihajtogatás, arcestés, bajvívó bemutató középkori jelmezekkel, fegyverekkel, óriásgömb, kézműveskedési lehetőség, tűzoltó- és rendőrautó, aszfaltrajzverseny díjakkal, hogy csak a legérdekesebbeket soroljam fel. Persze semmiképpen nem feledkeznék el a palacsintás sátorról. Ide már napokkal ezelőtt nagy előkészülettel dolgoztak a Városi Nyugdíjas Klub tagjai, a nagy napon pedig helyben sült a friss palacsinta. A sátorban folyamatosan láttuk tevékenykedni Jávorka Jánost, Mezőfi Zoltánt, Kotroczó Balázst, Havas Jenőt, de nem vállalkoznék teljes felsorolásra, hiszen többen mások is bekapcsolódtak a sütésbe, a kenésbe, hajtogatásba. Elég pontos becslés szerint közel 1000 palacsinta talált gazdára, de üdítőből is volt kínálat bőven.
    Az egész teret megmozgató esemény volt a gólyalábas bohócok műsoros játéka, amibe bevonták a jelenlévőket. A színpadi programok este hat óra után kezdődtek. Több csoport táncbemutatóját követve, az esti koncert díszvendége ezennel a Zsebsün együttes volt. Ők nemcsak élő koncerten muzsikáltak, hanem meg is tornáztatták az arra vállalkozó gyermekeket. A hangulat fokozásában és fenntartásában tehát nem volt hiány, egészen addig ameddig az est be nem köszöntött.
    A gyermeknaphoz kapcsolódóan tervezte a művelődési központ az iskola tanulóinak munkáiból összeállított gyermekrajz kiállítás megnyitóját. Tekintettel arra, hogy a fent írtak szerint előrehozott időpont vált szükségessé, ezért a kiállítás elkészült, különösebb ceremónia nélkül megnyílt, és megtekinthető volt. A továbbiakban is látogatható a galéria június 11-ig az intézmény nyitvatartási idejében.
     Köszönet illet minden támogatót és azokat akik a szervezésben, a megvalósításban részt vettek. Mások mellett természetesen a Művelődési Központ és Könyvtár munkatársi gárdáját.
     A mintegy félszáz képpel igyekszünk a fent leírtakat illusztrálni, illetve az esemény hangulatát bemutatni azoknak az Olvasóknak is, akik nem tudtak személyesen megjelenni, illetve bepillantottunk a kiállításra is.
-

  GiK -  Fotó: VMKK, Szájbely Zsolt,  és mások 
-


www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-