Ballagás és évzáró
2019.06.16.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Az utolsó tanítási napot követő szombat délelőtt került sor a rétsági általános iskolában az intézményt elhagyó nyolcadik osztályosok ballagására. Több éve már ez az alkalom egyben a tanávzáró is a többi osztály tanulói számára. Eredetileg 10 órára tervezett eseményt a kánikulai melegre - és hőségriasztásra - tekintettel 9.00 órára hozta előre az ioskola vezetése. Ez a döntés üdvözlendő, és az is hogy minél többen helyet tudtak foglalni az épület árnyékában.
     Gondolatban megszólalt az utolsó csengő, és elindultak a búcsúzú nyolcadikosk, kart egymás vállára helyezve láncot alkotva. Útvonalukon feltűnt egy sajátos tabló, ahol máskor faliújság hirdetmények sorakoznak. Képek a korábbi gyermekkorból. Majd végigjárták az épületet még egyszer utoljára az igazgató és az osztályfőnökük vezetésével, és az iskola udvarán a számukra elhelyezett székeken foglaltak helyet.
     A Himnusz elhangzása után Hegedűs Ferenc polgármestert kérték köszöntő tartására. (A beszédből nem idéznénk, de ez is és a továbbiak is meghallgathatók az alul elhelyezett linken.) Őt követte a most első osztályosok bájos versmondása, majd Nagyháziné Bacsa Mónika az intézmény igazgatója, aki elsőször a tanévzáróval kapcsolatos beszédét mondta el. Külön kiemelve - és kiszólítva - a kitűnő és jeles tanulókat. (A hangfelvételben ez is meghallgatható.) Továbbá virágcsokorral ksözöntötte a kiemelkedő munkát végzett pedagógusokat. Ez után következtek a ballagási ritusok. A 7. osztályosok nevében elhangzott útrabocsátó gondolatok után az igazgató asszony ballagási beszédét hallgattaák a jelenlévők, majd a 8. osztályosok nevébe négy tanuló vett meghatott búcsút társaiktól, a pedagógusoktól és az intézménytól. Az egész osztály pedig egy énekkari előadással is emelte az esemény hangulatát.
     Miközben a szülők szorgalmasan fotóztak, filmeztek, behozták a vándorzászlót, melyre felkerült a búcsúzók szalagja, és stafétaként átadásra került az ősztől nyolcadikossá előlépő diákoknak.
     A napot emlékezetessé tevő aktus következett. Mindenki kapott egy héliummal teli léggömöt, melyet aztán egyetlen szóra az égbe bocsátottak, jókívánságaik titkos megfogalmazása mellett. Az ünnepséget követően a csoportok a tantermekbe vonultat. Sokak számára ekkor kezdődtek az örömteli, vagy szomorú izgalmak, hiszen ekkor került sor a bizonyítványok átadására is.
     Aztán pedig kitört a szünet. Legközelebb szeptember 2-án szólal meg az iskola csengője. Addig lesznek akik táborban töltik a szabadság egy részét, de a vakáció már visszavonhatatlan. Ezennel kívánunk mindenkinek balesetmentes, kikapcsolódást, feltöltődést jelentő szünetet.
     Pár képünk az ünnepi pillanatokat örökítik meg. (A nagyítóval a sarkán jelzett képek nagyobb méretben is letölthetők.)

  GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-