Szlovák kisebbség napja

2020.09.27.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A Rétsági Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat rendszeres és aktív tevékenységet folytat városunkban. Sajnos az ezévi programterveiket alaposan keresztülhúzta a koronavírus. Így például a nemzetiségi napot is halasztani kellett, ki tudja meddig.
     Azonban e nehéz időkben is megtalálták a módját, hogy kellő biztonsági intézkedések mellett egy kisebb összejövetelt tartsanak. A kisebb a létszámot jelenti, nem az esemény jelentőségét. A helyszín ezennel az Evangelikus Imaház közösségi terme, ahol már más alkalommal is tartottak programot. Az eseményen részt vett Mezőfi Zoltán, Rétság város polgármestere.
     Először a közmeghallgatást tartottak, ahol Salgai Szilvia, az önkormányzat elnöke beszámolt a szlovák közösség eddigi munkájáról. Itt tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az adventi ünnepségüket - ha a lehetőségek engedik - tervezik megtartani.
     Jó pár évvel ezelőtt a szlovák önkormányzat úgy döntött, hogy a velük kölcsönös együttműködőket anyagilag is segítik. Ebben az évben 6 szervezet vehette át a 25.000 forintos támogatást. Az óvoda, vöröskereszt, evangélikus gyülekezet, Városi Nyugdíjas Klub mellett az idén az általános iskolával és a Kereplő Néptánc Egyesülettel is bővült a kör.
      Ezután következett egy szerényebben megtartott nemzetiségi nap kulturális része, Berec Péter harmonikaművész egyházi és komolyzenei koncertje. Ezt követte a kétnyelvű istentisztelet, melyet Nobik Erzsébet szarvasi szlovák lelkész mutatott be.
      Az összejövetel végén egy szerény vendéglátás mellett volt lehetőség kötetlen beszélgetésre.
      Pár képünk a programról tudósít.

  GiK -  Fotó: Tudósítónktól 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-