Régi képek 4 - Óvoda alapkő-letétel 1978

2021.01.15.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Az óvodai ballagásról készült válogatás után felkerült az új intézmény alapjának ásásáról egy összeállítás. Itt a folytatás. Ez alkalommal az ünnepélyes alapkő-letételről készült filmtekercsből válogattunk. 
     A képekből nem derült ki világosan, hogy a társadalmi munka ezen esemény előtt volt, vagy utána következett, de ez talán nem is lényeges. Ezen galéria utolsó képét elemezve arra juthatunk, hogy április 4-i ünnepség keretében került sor erre az eseményre, amire sok vendég is érkezett.
     A képek között van néhány, amelyik kissé életlen (vagy nem minden része éles, ami az akkori fototechnikával szinte törvényszerű), ennek ellenére beválogattam, a környezet pontos meghatározása és a hangulat érzékeltetése okán.
     Mielőtt az urnába került volna az oklevél, több közszereplő kézjegyével emlékezett meg az új épület létesítésének indulásáról. Bizony ha pár évtized múlva előkerül ez a fémhenger biztosan csodálkoznak majd helytörténeti kutatók, micsoda titulusok és nevek szerepelnek a gondosan elkészített íven. (Akkor még nem volt lézetnyomtató, se másféle egyedi nyomtatványok készítésére alkalmas eszköz.) Nem kell persze évtizedeket várni, hiszen a ma fiatalsága sem tudná egykönnyen kikutatni, hogy 40 éve kik irányították a várost, és milyen egyéb személyek kézjegyét őrizték meg az ívek. Az aláírásra valószínűleg a Tanácsháza földszinti tanácskozó termében került sor, vagy a Börzsöny vendéglő különtermében. Ezt én nem tudom megállapítani, de aki tudja írja meg. Majd a díszvendégség elvonult a már eligazított építési területre, ahol több helyi személy is várta. Közöttük óvónők, és a "legilletékesebbek" a gyerekek is.
     Nem volt a mai értelemben vett "nagy felhajtás", Himnusz, hangosítás, díszasztal, lobogók, stb. A jelenlévők egyszerűen tették a dolgukat. Rompos Dezső tanácselnök mondott köszöntőt, majd a kijelölt személyek letették az alapkövet megtestesítő betonozott alkalmatosságba az úrnát, és más szereplők cementes maltert kevertek, lezárták a nyílást, elsímították a környezetét.
     A tett helyszíne talán a tornaterem falához legközelebb eső párhuzamos szakaszon volt, erre lehet következtetni a képekből. Aztán a dolgos hétköznapokon indulhatott az építés, aminek következtében 1979 őszére elkészülhetett a szép, új gyermekintézmény.
     A mai középkorúaknak sok arc ismerős lehet a képeken.
     Őszintén szólva sok ismerős arcot találtam jómagam is, de nem mindenkit tudtam beazonosítani. Ebben kérem az olvasó segítségét. Minden kép be van számozva, és amelyikhez lenne hozzáfűzni valója, a kép számával írja be a fórumba, vagy a facebook oldalunkra a cikk megosztásánál, esetleg e-mailben (girasek @ wnet.hu). Az új információkkal kiegészítjük a képaláírásokat, amit előre is köszönünk.

Minden fotó nagyítható a képre kattintva!
-

A nagyméretű fotók 2,5 megapixelesek, akár A/4 ben is kinyomtathatja aki szeretné, de a családi archívumban is lehet helye.
     Korábbi cikkünkben jeleztük, hogy Olvasóinktól is várunk fotókat. (A részletes invitálás itt olvasható.) Van persze a talált filmszalagok között még bőséggel újabb albumokhoz való. Legközelebb látképeket és városközponti fotókat teszünk közzé.
Rompos Dezső igen részletes hozzászólással egészítette ki a leírtakat.   

GiK - 
-
1. kép - A fémhengerbe kerülő oklevelek alásírása  (+ 2-es, 3-as kép)
2. kép
3. kép
4. kép - Rövid köszöntő az alapkő közelében   (+ 5-ös, 5-os kép)
5. kép
6. kép

7. kép - Résztvevők egy csoportja a köszöntő alkalmával
8. kép - Résztvevők egy csoportja a köszöntő alkalmával
9. kép - Helyére kerül az úrna
10. kép - Habarcs készítés
11. kép - Habarcs készítés és a résztvevők egy nagyobb csoportja.
Háttérben a korábbi képtárban is említett társasház építése és a felvonulási épület
12. kép - Habarcs készítés
13. kép - Habarcs készítés segéderővel
14. kép - A gyerekek is "kivették részüket" az alapírási munkákból
15. kép 
16. kép 
17. kép
18. kép - Helyére került a fedlap
19. kép
20. kép - A résztvevők egy csoportja
21. kép Az elvonuló díszvendégek. Valószíbnűleg az április 4-i ünneségen folytatták a napot. Erre utal a kiheléyezett hangszóró, a fellobogózott szobor. Jobb sarokban várakozó úttörők, és a távolból láthatóan gyülekező tömeg.
Vannak azonban a képen a mai szem számára különösen érdekes dolgok.
Első, a zászlósor a szobor mögött, ami azóta sajnálatosan eltűnt. Pedig a művész (Kalló Viktor) ezzel együtt tervezte meg a kompozíciót, a szobor magasságát. Még azt is, hogy a telepítés az uralkodó széljárás szerint a zászlókat ne a szobor felé fújják, hanem tőle el.
A következő a bal oldalat alul "A mi házunk" néven ismert épület a mostani tisztiház helyén. Ez 40 éve napközis iskolaként funkcionált. Jellegzetes épülete volt az akkori községnek. Lebontása után a két oszloptalpazat az alsós iskola bejáratához kelült, emlékként.
Látható egy abbamaradt beton alap a mai Flamingó Cukrászda (régebben szolgáltatóház) helyén. Ez elég sokáig itt árválkodott elhagyva, majd ide épült a mostani épület.
A háttérben a busz mögött látszik a régi üzletsor része. (Talán a ruházati és a könyvesbolt.)
Hátul az út kanyarulatában lévő faház egy lángossütő, ami később el lett bontva a TSz iroda építésekor. (A buszmegálló épülete nem lehet, az a kanyar után lenne látható, most takarásban van.
Látszik a régi fűzfa, aminek a helyére pár éve a város újra telepített egy ilyen fát ami szépen fejlődik.
Talán figyelemre méltók a szobor mögötti kicsinyke fenyők, amelyből néhány még megnőtt állapotban ott található.
Más apróságok is felfedezhetők, érdemes nagyítva figyelmesen szemlélni.
-
Rompos Dezső hozzászólása a saját idővonalás. 
Megköszönve a részletes ismertetést ide másolom:
     Óvoda alapkő letétel. 1978. Számomra nagyon fontos és büszkeséget jelentő esemény. A beruházások időszaka volt Rétságon. Akkor épültek a társas házak a sok-sok lánc ház. Ide ért a központi ívóvíz, volt építési telek kínálat. Megépítettük az orvosi rendelőt és lakásokat. A szolgáltató ház és a lakások is akkor valósultak meg.És sok- sok utat építettünk. Az uszoda építés is téma volt. Nem volt 1.5 millió forintunk a megvalósításra. (A salgóbányai KISZ iskola uszodája ennyibe került.) Óvoda: Nem megbántva senkit. 1978. Ünnepeltük a 25 éves átadási évfordulót. Az akkori óvoda vetetés nem tudta kik voltak az értelmi szerzők és a megvalósítók. Örülök és büszke vagyok az akkori munkatársaim nevében, hogy az általunk megálmodott óvoda ma is üzemel. 50 férőhelyre kaptunk támogatást. Bevállaltam, hogy az akkori férőhely hiány miatt megépítünk egy 100 férőhelyes óvodát. Az itt működő cégek Glóbus nyomda, Pannónia varroda, Camping Kft, Szivattyú Kft pénzügyi támogatásával és a tanácsi kollégák támogatásával (Ludányi Laci,Munkácsi Marci, Tömösvári Sanyi, Fiam Pálné., Hornyák Icu, Megyeri Marika) bevállaltuk és megvalósítottuk. TÁMOGATOTT MINDENKI! ÖSSZEFOGTUNK!!! Rétság VÁROS lett. Remélem az utódoknak is lesz hasonló élményük.
Girasek Karcsinak köszönöm az emlékek felidézését. Nekem megható. 
      A képekhez. Az 1,2,3 kép az aláírás, a mai házasságkötő, korábban tanácsterem. A képen Vavra Tibor látható, sajnos az aláírót nem ismerem fel. Nagy hajammal én működöm közre.
4 es kép Munkácsi Marci én majd a Glóbus Nyomda főmérnöke néhai Bozzay László BARÁTOM, Testvérem, Dr Dósa Ferenc, szemben Havas Marika, Fekete Magdi, Hanusz Gabi, Csati Laci. 5 ös kép Fekete Magdi és Havas Marika . 8-as kép balról jobbra: Csáthi Laci, a tolmácsi bácsi neve nem ugrik be, A bánki Adamov bácsi, Barátom és aktív segítőm Tömösvári Sándor Költségvetési Üzem vezetője. Szemüveges a tervező Tamásy István. Kabátos Szendrő Józsi Bácsi a Pannónia ügyvezetője. Jobbról Szikora Andris Bácsi kalapban, mellette Csernák Józsi Bácsi Járási Titkár, majd OTP igazgató. 9-es kép Kuris Mihály ÁFÉSZ Elnök és Szikora Imre költségvetési üzem dolgozója. 10-es kép a Barátom Bozzay László a Glóbus Nyomda Főmérnöke. Fő-szponzor. Önti a betont. A tiszt úrra nem emlékszem. A 20-as kép az akkori vezérek: Srám András a Hazafias Népfront járási Elnöke, Vavra Tibor a Nagyközségi Pártbizottság Titkára, Gresina István a Járási Tanács Elnöke, Dr Dósa Ferenc a Járási Párt-bizottság első Titkára. Sajnos nincsenek közöttünk. Büszke vagyok erre az időszakra. Mi egy nagy csapat voltunk. Köszönöm a segítőknek.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-