Útjavítás a vasútnál I.

2021.08.30.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Rétságon van egy szintbeli út-vasút keresztedődés a 2-es számú fő közlekedési úton. (Hogy ez mitől vasút az egy további kérdés, erről a cikk végén pár mondat.) De ezen az átjárón rendszeresen úthibák keletkeznek, amelyek egyre terjedelmesebbek, mélyebbek. Már-már a balesetmentes közlekedést veszélyezteti a naponta áthaladó 16-18000 gépjármű, közöttük 6-8000 nagytestű jármű, kamion. A kb fél éve kialakult helyzet egyre tarthatatlanabb volt már.
     A mielőbbi javítás érdekében már több levelet küldött Mezőfi Zoltán polgármester és Jávorka János alpolgármester az illetékeseknek. No itt van az első olyan pont, amiért érdemi válasz helyett egymásra mutogatás, és feladathárítás jelent meg a válaszokban. A városvezetők ezt természetesen nem hagyhatták, és érdemi intézkedést sürgettek.
     A probléma gyökere rendkívül egyszerű, de alig látszik az a gordiuszi csomó, amivel át lehet vágni. Konkrétan arraól van szó, hogy a vasúti sin melletti területek - meghatározott szélességben - a MÁV tulajdonát képezik, és a fenntartása, karbantartása ugyanúgy a MÁV feladata, mint az állomások, a vonatok stb üzemeltetése. (No most nem a rétsági vasútról lenne szó, mert az siralmas, pár gondolat a cikk végén.) Tehát ezt a területet senki nem javíthatja, mert birtokháborítást követ el. Van aki már kapacitálta a polgármestert, vigyen oda egy talicska aszfaltot nyomja be, és kész. No ez a nagyon naív elképzelés mert ilyen nem lehet!
     A 2-es fő közlekedési út üzemeltetése és karbantartása pedig a közútkezelő feladata. (Magyar Közút Nonprofit Zrt.) Ők bejelentés alapján a saját területüket javítják - no azt sem szokták elkapkodni - de a MÁV területéhez ugyanúgy nem nyúlhatnak, mint a MÁV sem az út más részéhez. 
     Végül a sok levelezés és megoldáskeresés következtében a városvezetők elérték, hogy a MÁV megengedte, hogy az ő feladatába tartozó súlyos úthibákat a közútkezelő kijavíthatja, no persze nem a MÁV költségére. Aranyos mi? A közútkezelő vezetőségét dícséri, hogy elfogadták ezt az ajánlatot, és kitűzték az úthiba kijavítását. Mert hát az állapolgárt nem érdeklik a hivatalok jogkörei, ők hibáztatnak polgármestert, útkezelőt, legkevésbbé a MÁV-ot, de joggal várják el, hogy az út - amelyen a teherforgalom útdíja okán - naponta többmillió forint bevétele van az államnak, akire tartozik szüntesse meg a tengelytörő úthibákat. 
     A várható műveletekről a polgármester adott ki tájékoztatót, egyrészt jelezve a munkák várható ütemzését, és a közlekedők megértő türelmét kérve a félpályás lezárások alatt.
     Hétfőn délelőtt az előrejelzések szerint hatalmas gépparkkal felvonult a közútkezelő, és az útszakasz egysávos közlekedésének megszervezése után elkezdték a munkát. Itt ulajdonképepn a kátyú aszfalttal történő feltöltése, elhengerlése történt, ami - a szakemberek szerint is - így ideiglenes, bár biztonságosabb közlekedést biztosító megoldás. A polgármesteri tájékoztató szerint csütörtökön végleges útjavítás születik. (Arról is beszámolunk)
     Minden félelem jogosnak látszott a torlódások bekövetkezésével kapcsolatban, de a helyszinen hosszasan figyelve azt tapasztaltam, hogy a forgalomirányítók által jól kezelten 2-3 percnél hosszabb várakozási időre volt csupán szükség. Egyik képünkön látszik, hogy persze sűrű forgalom a munkák megkezdése előtt is volt.
     Alábbi képeink első részénél a kátyúkat mutatjuk és a figyelmetlen autósokat is akik belehajtottak, meg azokat is akik lassítottak és kikerülték. (Nem egyszer a mögöttes forgalomban büntető fékezésnek hitték és nyomták a dudát kellő óvatosság és távolságtartás helyett.) Olykor a záróvonal túloldalán a forgalommal szemben tudták a kátyúkat elkerülni. A következő felvételek pedig a munkálatokat, a forgalomirányítást és a mérsékelt torlódásokat mutatják.

GiK - 
- -
A cikk, egy vasútról szóló gondolattal és képekkel folytatódik a fotók után

-
Mivan itt? Vasút? Egy frászt
     Megtörtént hogy egy korábbi riport alkalmával sétálva az út szélén megállt mellettem egy külföldi autó, és az ablakot lehúzva kérdezik hogy mondjam már meg, hol van itt a vasútállomás. A bédekkerükben ugyanis van, no meg az út szélén ott a kék tájékoztató tábla nyillal, hogy vasútállomás. Mondom neki, hogy itt már nincs se vasút se állomás. Tett valami epés megjegyzést, hogy ezek a magyarok ...
     Valójában az a helyzet, hogy a vasúti közlekedés nem szűnt meg, csak szünetel. (Már 15 éve!) Ügyes! Csak az a baj, hogy a MÁV nem csak az útkereszteződéssel nem törődik, és nem is csak az állomásépületeit és környékét hagyja olyan gazban, hogy azért bármelyik állampolgár sok szézezerre büntetnének alapból, hanem - egyértelműen állítható - ezen a "vágányon" nemhogy egy motorvonat, de egy kézihajtány sem tud végighaladni. Benőtte a gaz, fás száró növények vastagodnak a sínpálya közepén. Az sem látszik, hogy egyáltalán van-e ott még sín, s ha van, akkor alámosta-e az évtized alatt több felhőszakadás.
     Valójában ez a vonal nem szünetel, hanem - sok miliárd ráfordítás nélkül - helyreállíthatatlan. Akkor pedig egyszerűbb lenne végleg felszámolni és a vasútállomások, a pályatest területét más módon hasznosítani. Például az ominózus átjárót átadni a közútkezelőnek, hogy sínek nélküli folyamatos aszfaltcsíkot építhessnek. Ebben azért már látszik egy piciny lépés, pár hónapja leszerelték a teljesen felesleges fénysorompót, félkaros rúddal, és - gondolom - más helyen jól szolgálja majd a közlekedésbiztonságot.
     Az itt következő képek rövid összefoglalását adják a helyzetnek, az elszomorító látványnak, és a jó gazda "gondosságának". 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-