Évnyitó - új utakon

2021.09.01.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A cím lehet hogy meglepőnek tűnik, valami oktatási programváltást sejtet, holott erről szó sincs. Egyszerűen egybekapcsoltam két kisebb írást, hiszen tulajdonképpen összetartoznak. Így az első cikkrész és a képek után egy másik iskolai hírt is bemutatunk.
     Szeptember elsején - mint mindenütt az országban - Rétságon is megkezdődött a 2021/22-es tanév. Megszólalt az ismert iskolacsengő, és ütemzett rendben diktálja ezután az automata csengetőberendezés az órák-szünetek ritmusát.
     Ilyenkor kisebb ünnepség volt korábban az intézmény udvarán. A szabadtéri programot az időjárás kényszerítette be a tornaterem falai közé. A korábbinál szerényebb megvalósítást minden bizonnyal a járványhelyzet okozta. Bár az illetékes minisztárium (EMMI) semmilyen korlátozást nem írt elő, a különféle oktatási intézmények más-más szabályt vezettek be. Itt úgy döntött az iskolavezetés, hogy a korábbiaknál összefogottabb, inkább a hivatalos megnyitót tartják meg, szülők nélkül. Ismerve az egyre riasztóbb járványadatokat ez szükséges és bölcs döntés volt.
     A Himnusz elhangzása után az óvodából érkezett gyerekek csoportja köszöntötte iskolatársait egy közösen előadott verssel és egyben elbúcsúztak korábbi otthonuktól, a gyermekintézménytől. Ezt követően Nagyháziné Bacsa Mónika, az iskola igazgatója mondott beszédet. Az elhangzott évnyitó beszéd az alul elhelyezett linken meghallgatható. A tájékoztató végén virággal köszöntötte az első osztályt kezdő pedagógusokat, valamint azokat a kollégákat, akik újra feladatot vállaltak a rétsági oktatásban. (A felsorolás ugyancsak a hangfelvételen szerepel.)
     Két első osztályos gyermek szavalata után a Szózat hangjaival fejezödött be az ünnepélyes hangulatú, ámbár hivatalos tanévnyitó. A tanulók tanáraikkal együtt elvonultak a tantermekbe, ahol minden valószínűség szerint az első nap praktikus tudnivalókat vesznek át, majd holnaptól az órarend beosztása szerint indul a tanítás. Ez a tanév 181 tanítási napból áll, és 2022. június 15-én ér véget. (A tanév rendje, további információkkal, szünetek időpontjával itt is megtekinthető)
     Pár képpel felidézzük az iskolakezdés első napját

GiK - 
-


A képek után egy újabb témát dolgozunk fel egy kisebb riportban


Új járdák az épület mellett

-
Az iskola épülete többször, több részletben folyamatosan felújításra került. Mondhatni korszerű körülmények biztosítottak kívül-belül. De ami ezen túl van ...? Az épületet övező járdák, és a lépcsők ugyancsak megkoptak az idők folyamán, ezért az iskolavezetés ennek a felújítása mellett döntött.
     A munkálatok augusztus hónapban kezdődtek, és be is fejeződtek úgy, hogy a kezdés előtti napokban már gond nélkül járhatóak legyenek. A lépcsők is megújultak, és az ajtók előtti részek új csúszásmentes kerámiaburkolatot kaptak. A járdák, az akadálymentes rámpák, a lépcsők pedig viakolor térkő burkolattal lettek megújítva. Így a főépület teljes homlokzati szakaszán már egységes, új járdák szolgálják tartósan a balesetmentes közlekedést.
     A munkáklatok költségét Rétság Város Önkormányzata biztosította, 5.136.603 Ft pénzeszköz átadásával. Az átlagember talán nem tudja - valószínűleg nem is érdekli - az oktatási intézmények működésének és finanszírozásának új rendeje: a Magyar Állam az önkormányzatok működtetéséből átvette az intézményeket, és korábban a KLIKK biztosítja. Az épületek tulajdonosi joga is a Balassagyarmati Tankerületi Központhoz került át, innentől kezdve az önkormányzatoknak működtetési, vagy fenntartási feladata nincs, erre semmiféle normatívát nem kap. Ugyanakkor a képviselő-testület mérlegelte az intézmény kérését - és azzal a gondolattal, hogy a mi gyermekeink járnak ebbe az iskolába - saját bevételből biztosította a pénzt a felújításhoz.
     Az alábbi képek a munkák folyamán és a kész járdákról, lépcsőkről készültek.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-