Szlovák nemzetiségi nap

2021.09.06.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A rétsági Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezett nemzetiségi napot szeptember első hétvégéjén. Az eseményre az evangélikus imaházban került sor, ahol igencsak megteltek a széksorok meghívottakkal és érdeklődőkkel. Ez alkalommal több programelem is megvalósításra került (Tekintve, hogy a vírushelyzet miatt az évben eddig a rendezvények tartása nehézségekbe ütközött.)
     A megjelenteket Salgai Szilvia, a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte.
     Az első részben szlovák-magyar nyelvű istentiszteletre került sor, melyet Tótkomlósról érkezett Szpisák Attila evangélikus lelkész mutatott be. Szlovákul és magyarul. A szertartás közben megemlékeztek Nobik Erzsébet evangélikus lelkésztől, aki ebben az esztendőben hunyt el. A megemlékezés aktualitása, hogy Nobik Erzsébet sokat tett a Magyarországi Szlovákok Szövetségének munkájának segítésére, és más nemzetiségi tevékenységek aktív támogatója volt. (Az elhangzott beszéd pdf formátumban megnyitható) Köszöntőt mondott Füke Szabolcs lelkész is. Egyházi énekekkel közreműködtek Pilisi kiscsalád folklórcsoport, Berec Péter harmonikaművész kíséretével.
     Az istentisztelet után elsőként Mezőfi Zoltán polgármestert kérte fel köszöntőre Salgai Szilvia. A polgármester elmondta, hogy a nemzetiségi önkormányzat tevékenysége nagyban színesíti a város kulturális életét. (A beszéd az alul is elérhető linken meghallgatható).
     Majd a nemzetiségi nap műsorösszeállítása következett. Pilisi kiscsalád folklórcsoport, Berec Péter harmonikaművész kíséretével ritmusos, mozgalmas programot mutattak be látványos viseletben.
     A következő műsorblokk a nemzetiségi önkormányzat egy új kezdeményezése. Elhatározták, hogy ünnepélyes keretek között köszöntik városunk díszdiplomás pedagógusait, valamint azokat az oktatásban dolgozó embereket, akik nemzetiségiként, vagy csak segítőként kapcsolódnak az önkormányzat munkájához. Itt adták át az aranydiplomát megtestesítő oklevelet Gálik Józsefné, Havas Vilmosné és Sztruhár Istvánné nyugdíjas óvodapedagógusoknak, akik a közelmúltban ünnepelték diplomájuk megszerzésének 50. évfordulóját. Ugyancsak itt köszöntötték Várszegi István nyugdíjas iskolaigazgatót, aki 2011-ben kapta meg az aranydiplomát, mint hozzászólásában elmondta ebben az évben a gyémántdiploma várományosa 60 éve történt végzése alkalmából. (Az átadás előkészítés alatt áll.) Az elismerésben részesülőket az önkormányzat ajándékutalvánnyal és más ajándékkal is köszöntötte. (Salgai Szilvia bevezető beszéde, és a méltatások felsorolása meghallgatható az alul található linken is.)
     A továbbiakban azokat a pedagógusokat ajándékozták meg, akik sokat tettek a szlovák nyelv megismertetésében, illetve a nemzetiségi önkormányzat munkáját segítették. Velük közös fénykép is készült, alább megtekinthető.
     A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat már több éve bevezette, hogy anyagilag is támogat olyan intézményeket és civil szervezeteket, akik együttműködése segíti az önkormányzat céljainak megvalósítását. Örvendetes, hogy ebben az évben a támogatottaknak 50.000 forintot tudtak biztosítani saját céljaik megvalósítására. Összesen 9 szervezet jutott támogatáshoz, mások mellett a helyi vöröskeresztes aktivisták csoportja, a Városi Nyugdíjas Klub, az iskola és az óvoda alapítványa, a Kereplő Néptánc Egyesület.
     A támogatások átadását követően hivatalos önkormányzati ülés kezdődött közmeghallgatásra. Salgai Szilvia ismertette az elmúlt év fontosabb eseményeit. Majd ismét egy zenés blokk következett, Berec Péter harmonikaművész előadásában. Az estébe hajló délutáni programot egy fogadással zárták, megvendégelték a jelenlévőket.
     Az alábbi képekkel a gazdag program legérdekesebb pillanatait igyekszünk felvillantani.

GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-